Din păcate, în ultima vreme Filarmonica arădeană de stat din Arad a ajuns moșia UDMR-iștilor din Arad. Fac ce vor, taie și spânzură, sunt cocojumbo sub directa patronare a viperimarului Aradului, veșnicul viceprimar, Levi Bognar -unul dintre cei mai barosani patroni și dealeri imobiliari din municipiul nostru. Bunăoară, la Palatul Cultural Arad s-au făcut lucrări de reabilitare, renovare etc. Lăbăreală totală, dacă vă uitați cu atenție. Însă, azi, despre altceva. ATENȚIE ROMÂNI!

Se spune că un popor care își uită trecutul, nu va avea viitor. Noile generații caută răspunsuri la problemele viitoare în monitoarele calculatoarelor sau, mai simplu, direct pe telefon, ceea ce îi face de multe ori să nu mai fie atenți la realitatea din jurul lor, realitate care îi definește.

Recent a fost recepționată lucrarea de restaurare a Palatului Cultural, lucrare realizată printr-un efort bugetar considerabil, plătiți din banii arădenilor. Puțina lume a observat, însă, că restaurarea a venit și cu unele schimbări MAJORE!!!! care îndepărtează monumentul emblematic al Aradului de sfera culturii naționale.

Pe bolta Palatului, înainte de restaurare, erau patru imagini care reprezentau artele și meseriile,iar pe doua dintre arcadele care mărgineau bolta erau reprezentate doua lire.

După restaurare, cele patru imagini cu artele și meseriile au dispărut!!! Și in locul lirelor a apărut stema maghiară. Stemă care a înlocuit lirele de pe bolta Palatului Cultural a fost adoptata ca simbol național al Ungariei în data de 31 iulie 1990.

În acest context, strădania autorităților de a scoate din titulatura Filarmonicii sintagma de stat pare una firească.

Deci, vă mai miră faptul că Andras Ando, actualul șef de comunicare al Consiliului Județean Arad și, printre altele, șeful campaniei electorale al PNL, vrea să ajungă directorul Muzeului Județean Arad sau, măcar al Filarmonicii?

Dubetz ROMOLUTZ

Steagul Regatului Ungariei din 1867 până în 1918 (jumătatea maghiară a monarhiei)

Stema mijlocie a Ungariei (1915–1918)

Stema actuala

3 COMENTARII

  1. Interesant, nu am vazut nici un articol despre Administratia imputzita a lui Falca care a adus in stare jalnica orasul. Ma bucur ca Filarmonica s-a renovat, cu sau fara stema Maghiara. Vi-ati vandut fiecare coltisor de tara, fieacare fabrica din Ara; iar acum va plangeti din cauza unei picturi pe perete. Sunteti chiar de plans, ipocriti stricati la cap.

  2. Palatul Cultural din Arad are multe metehne,din păcate. Ceea ce reclamați în articol e un exemplu regretabil de politizare toxică și de invrajbire a oamenilor. Despre limbajul golanesc, să nu mai vorbim !

    • Sunt multe detalii in Arad care nu au o semnificatie cu efecte asupra vietii cotidiene.Se gasesc multe edificii cu simbolism masonic,monumente(inclusiv funerare) cu „talc”,face parte din istoricul orasului.De ex.pe fatada parlamentului ungar,se regaseste si stema orasului Arad.

Comments are closed.