Aradul îşi pierde stralucirea dată de “Mica Vienă”?

Aradul, un oraş care a fost cândva o perlă din punct de vedere architectural, al civilizaţie, şi eleganţei  se îndreaptă spre cel au unei comune mai răsărite. Nimic din ce a fost odinuară nu mai funcţionează.

Gunoi, lipsa unui transport civilizat în oraşul în care ÎNCĂ mai există fabrică de tramvaie, CET-ul care livrează căldură şi apă caldă sub limită, poluarea peste limită, toate duc la spaima apariţie unor pandemii şi nu neaparat coronavirus ci infecţii şi boli ale aparatului repirator, boli de piele şi chiar boli apărute în urma stresului de zi cu zi.

Îată ce am descoperit la o “excursie” prin “Mica Vienă”.

GUNOI… Situația în care se află Aradul din punct de vedere al ridicării gunoaielor este și acum un subiect care aprinde spiritele în toate mediie, de la online, la discuţii pe strada, şi din păcate toate se opresc aici.

Vedem pe facebook sute de poze, videoclipuri și comentarii, și nici nu condamnăm arădenii care au făcut acest lucru dar din păcate, toate acestea au efect doar acolo, pe facebook. Sunt multe comentarii de genul: „alo! Garda de mediu! Nu se vede?”, „DSP Arad de ce nu face nimic?”. Aceste comentarii nu vor avea efectul scontat dacă nu se și fac sesizări la aceste instituții. Arădenii ori nu mai au încredere în aceste instituții, ori consideră că de sesizări ar trebui să se ocupe altcineva.

Ne este greu să credem că rezolvarea unei probleme uriașe care poate afecta grav sănătatea arădenilor este ignorată de aceste instituții, deși în unele cazuri din trecut… degete care arătau către aceste două instituții au fost.

Din verificările făcute la DSP Arad și Garda de Mediu  am descoperit că la Garda de Mediu au fost 4 apeluri telefonice și o singură sesizare scrisă. Amenzi încă nici una, deoarece ni s-a comunicat că sesizările sunt încă în lucru. În schimb la DSP Arad au fost exact… zero. Din 2018 când RETIM a început colectarea gunoiului şi până în prezent nu a fost nici o sesizare înregistrată, nici telefonic și nici în scris.

Transportul în comun este o alta problemă care doare. Cu toate că se vorbeşte în permanenţă despre modernizare, despre tramvaie şi autobuze noi, despre noi linii de transport totul a rămas la faza de discuţie.

Aceleaşi tramvaie învechite, mirosind a vechi si a nespălat în care vara e cald si iarna frig, care rămân blocate este o alta problemă care stârneşte revoltă în mediul virtual. Cu toate că Aradul are cel mai scump transport public din ţară a merge cu mijloacele de transport în comun este un război al nervilor şi al discomfortului…

Sesizări depre asta la CTP? Nici una. Revolta în virtual şi on line… sute…

CET-ul? Un alt subiect de revoltă şi nemulţumire… căldură cu ţârăita, uneori intreruperi de apă caldă şi căldură… revoltă? Virtual…

În faţa primăriei? NIMENI…

Arădenii nu mai au simţ civic? Avem curaj doar virtual?

Trebuie înțeles un lucru, simțul și datoria civică a fiecăruia dintre noi nu se face pe facebook, sau la colţ de srada în discuţiile cu prietenii sau vecinii. Da, este în regulă să tragem un semnal de alarmă printr-o postare, dar trebuie să mergem mai departe și să alertăm și autoritățile competente în acest sens. Administrația locală trebuie să înțeleagă că ei sunt în acele funcții pentru noi, pentru comunitate, iar noi, comunitatea avem o putere să le atragem atenția când lucrurile nu funcționează, dar asta printr-o plângere sau o sesizare. Este foarte adevărat că au fost cetățeni care au făcut aceste lucruri în alte situații și au fost de-a dreptul ignorați, dar asta nu înseamnă că cineva, până la urmă, nu își va face pur și simplu treaba și va sancționa neregulile semnalate.

Este în regulă să te revolți, ba mai mult este chiar indicat, dar revolta trebuie făcută în scris cu sesizări și reclamații, pentru ca un anume organ de control să își facă treaba.

„Încă o dată, nu condamnăm arădenii, ci doar încercăm să ne facem treaba, aceea de a responsabiliza comunitatea”. a declarat Ioan Marin Crișan

Responsabilitate. Un cuvânt al cărui sens nici nu îl mai recunosc cei din conducerea orașului nostru.

B.P.