Fix 10 (zece) zile i-au trebuit sistemului medical românesc să îi tragă de mânecă pe şefii Case Naţionale a Asigurărilor de Sănătate să îşi dea seama că semnalul de alarmă tras de un medic de familie de la Arad era demn de băgat în seamnă.

Medicul Adrian Dărăbanţiu ne spunea în interviul acordat în 14 martie că CNAS ar trebui să suspende cardul de sănătate, fiindcă oricum sistemul informatic nu funcţiona de două săptămâni! Iar pe de altă parte, tocmai cei mai în vârstă şi bolnavii cronici, adică exact segmentul de populaţie cel mai expus la COVID-19, erau cei care trebuiau să facă drumul la medicii de familie pentru a obţine tot felul de hârtii eliberate în baza cardului de sănătate. Prin aglomerările create de oamenii în vârstă şi de bolnavii cronici, din cauza acestei birocraţii inutile, se dezvoltă posibilitatea infectării unui număr tot mai mare de oameni cu COVID-19, atrăgea atenţia medicul Adrian Dărăbanţiu.

Abia ieri, CNAS a anunţat că propune Ministerului Sănătăţii suspendarea cardului de sănătate şi efectuarea de consultaţii prin telefon pentru persoanele care nu necesită deplasarea la medic.

Vorba unui prieten medic: io nu-s un geniu, am o inteligenţă medie, dar îţi dai seama cât îs ăştia de proşti dacă le-o trăbuit 10 zile să îşi dea seama de chestia asta!

1 COMENTARIU

  1. Un bolnav cronic,în etate de 82 ani,sunt din păcate victimă a sistemului sanitar,a Casei de Asig.Sănătate,eu fiind asigurat acolo.Zilele trecute trbuia să mă prezint la medicul de familie,fiind programat în urmă cu două luni,pentru prescripția medicamentelor compensate.Sunând la cabinet mi-a răspuns un robot,care îmi făcea de cunoscut orarul cabinetului.După spusele robotului,cabinetul avea program la ora apelului meu.Voiam să văd, dacă nu putem rezolva rețeta în modul on line,eu dispunând de tehnologia adecvată.Neprimind niciun răspuns,am rugat pe cineva să-mi cumpere medicamentele la liber.M-a costat în plus 180 lei! Atunci la ce mai folosește asigurarea medicală? Am contribuit cu sume din venitul meu pentru această asigurare medicală vreme de 40 ani.Menționez că în multe țări vecine cu România,printre care și Ungaria,pacienții cronici stabilizați nu mai merg la medicul de familie,evitând astfel o posibilă contaminare,rețeta eliberându-se electronic,direct către farmacii,astfel pacientul este pus la adăpost.Poate intra în posesia medicamentelor la orice farmacie.La noi nu se poate?De ce? Poate ne răspunde CjAS!CNAS sau cum se vor numi.

Comments are closed.