Certificatele de încadrare în grad de handicap şi atestatele de asistent maternal îşi prelungesc valabilitatea dacă expiră în perioada stării de urgență. De astăzi, ca urmare a Decretului militar nr.3, se adaugă alte 90 de zile de prelungire!

Având în vedere dispozițiile Decretului Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, precum și prevederile Ordonanței Militare Nr. 3/24.03.2020 pe perioada stării de urgenţă, certificatele de încadrare într-un grad de handicap şi atestatele de asistent maternal îşi prelungesc valabilitatea, coroborat cu dispozițiile Art. 12. din ordonanță conform căruia  documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

Certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap şi atestatele de asistent maternal eliberate de Comisia pentru protecţia copilului, precum şi certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap eliberate de Comisia de evaluare complexă  a persoanelor adulte cu handicap,  a căror valabilitate expiră în perioada de urgenţă declarată, îşi prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgenţă. Certificatele de acreditare a furnizorilor de servicii sociale şi licenţele serviciilor sociale, provizorii şi de funcţionare, a căror valabilitate expiră în perioada de urgenţă declarată, îşi prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgenţă.”.

Cel de-al treilea decret militar emis de autorități pe perioada decretării stării de urgență mărește perioada de valabilitate extinsă a documentelor până la trei luni de zile, astfel că actele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad atrage atenția tuturor beneficiarilor încadrați în grad de handicap ale căror certificate expiră să nu se deplaseze la sediul instituției sau la cele ale primăriilor de pe raza localităților din județ întrucât se află sub incidența noilor  prevederi legale de prelungire a valabilității.

Cu considerație,

Director general, Erika STARK                                     

Responsabil relații mass-media, Diana Vogel