Aradul este pe locul al doilea, după Suceava, în ceea ce privește numărul decedaților din cauza îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus, potrivit covid19ro.org.

Și vorbim despre cifre oficiale, pentru că, dacă este să ne luăm după decesele din spitalele arădene (puse pe seama unor ƒpneumonii!), numărul ar fi deja de natură să ne pună pe primul loc în România. Și e doar începutul! Și, în același timp, consecința modului în care autoritățile din Arad, în frunte cu Direcția de Sănătate Publică, au tratat problema încă de la început.

Să explicăm: Tot mai multe indicii conduc la ipoteza că primul pacient cu coronavirus a fost cel din Ineu, despre care NewsAr.ro a relatat încă din data de 13 martie. Acesta caz ar fi, deci, sursa îmbolnăvărilor din Spitalul Orășenesc Ineu și, în același timp, prima sursă de îmbolnăvire a cadrelor medicale din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. A doua sursă de îmbolnăvire de la Spitalul Județean, de această dată aproape „oficială” (pentru că nimic nu e oficial în vremea coronavirusului!) a fost pastorul Ioan Șerban. În ambele cazuri, Direcția de Sănătate Publică s-a opus din răsputeri testării celor doi pacienți, din care cel puțin unul s-a dovedit infectat cu SARS-CoV-2 (vom reveni asupra acestui aspect, vom discuta – în alți termeni – despre comportamentul discutabil al directorului și epidemiologului). Iar de aici, întrega nebunie! Adică: Numărul cadrelor medicale din Arad și Ineu confirmate ca infectate cu SARS-CoV2 crește vertiginos. Și, deocamdată, la ora la care scriem aceste rânduri, la Arad au sosit rezultatele abia la aproximativ 80 de teste din totalul de 270 recoltate până în prezent.

Dar, ceea ce este mai grav este faptul că în tot acest timp și în continuare la Arad mor oameni. Mor fără să fie testați și, în consecință, mor fără să le fie administrat tratamentul adecvat pentru COVID-19. Mor pentru că așa înțeleg autoritățile, care se ascund după cifre și raportări mincinoase, să-și facă treaba, începând de la București și până la DSP și Spitalul Județean.

De remarcat, că lucrurile nu ne par suspecte, incriminatorii doar nouă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a început urmărirea penală cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și Spitalul Orășenesc Ineu, cu punct comun Direcția de Sănătate Publică. De urmărit!

Foto: Arhiva (rol ilustrativ, șocant, pe măsura vremurilor pe care le trăim)