Și la Sântana a fost înregistrat primul deces din cauza noului coronavirus.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 71 de ani, despre care familia a fost informată că era infectată cu SARS-CoV-2 abia după ce primarul Daniel Tomuța, care aflase neoficial acest lucru, a făcut demersuri la Prefectură. Inițial a încercat să ia legătura cu Direcția de Sănătate Publică (DSP), dar nu i-a răspuns nimeni. De altfel, Direcția de Sănătate Publică demonstrează și în acest caz că este total depășită de situație. Deși a trecut o zi de la moartea pacientei, nici până acum nu a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz.

„Din păcate, nu am fost anunțați nici noi, nici familia despre decesul femeii. Am sunat la Direcția de Sănătate Publică, dar nu răspunde nimeni. Nici pe fix, nici pe telefonul mobil. Le-am transmis un sms, dar tot nu au răspuns. Într-un final am sunat la Prefectură. Abia după aceea a fost anunțată familia, că a testul a ieșit pozitiv la coronavirus, să stea în izolare”, a declarat primarul Daniel Tomuța pentru NewsAr.ro.

Acesta acuză Direcția de Sănătate Publică de faptul că nu face la timp sau chiar deloc anchetele epidemiologice. „Aici trebuia făcută o anchetă epidemiologică, să vedem cu cine a intrat în contact femeia. Dar, cei de la DSP sunt de negăsit. Și nu este deloc în regulă această lipsă de comunicare. O să fac o plângere la Prefectură legată de DSP și o să cer să facă de urgență și ancheta epidemiologică”, a mai spus Daniel Tomuța.

Acesta le-a transmis locuitorilor orașului următorul mesaj: „Dragi prieteni, cu regret vă anunț că ieri a avut loc primul deces de COVID 19 la Sântana! Familia a fost anunțată telefonic să rămână în izolare la domiciliu 14 zile. Primăria nu a fost anunțată nici în acest moment. Vă rog să nu ieșiți din casă decât pentru cazuri și situații în care sunteți nevoiți. Păstrați distanța socială de minim 1,5 m. de orice persoană. Dacă ieșiți din casă, folosiți mască de protecție și mănuși. Nu uitați că oricine poate să fie bolnav. Vă doresc tuturor multă sănătate!”

De remarcat, că Daniel Tomuța nu este singurul primar revoltat pe incompetența cuibărită în fruntea Direcției de Sănătate Publică, Călin Abrudan, primarul orașului Ineu, fiind la fel de pornit pe cei de la DSP, care nu au dat curs solicitărilor spitalului și primăriei din Ineu.