În popor auzi adesea, mai ales la moartea cuiva, „Așa i-a fost scris”. În cazul unor boli care taie „ața” vieții, mulți nici nu au habar cât adevăr grăiesc. Venim pe lume cu o „fișă” clară, în care e scris totul, în gene – ce boli vom avea, unde zace pericolul nimicitor. Cu ani în urmă, un institut de cercetări din Irlanda lansase ideea unei „fișe genetice”, pentru fiecare ins. Protestele populației au zădărnicit (eu cred că doar au amânat) „fișa genelor”. Un asemenea demers ar duce la imposibilitatea, pentru mulți oameni, de a mai găsi un loc de muncă, fiindcă ce angajator ar lua pe cineva pândit de o boală necruțătoare, gata-gata să se dezlănțuie?! În fine, e mult de discutat, dar în esență și vulgar, superficial expusă, asta e realitatea: ne este scris ce vom trăi, ce vom duce în viață.
Întrebarea care mă frământă este însă alta: oare, ne sunt scrise și întâmplările? Fie cele bune, cât și cele tragice? Primul impuls e să spun Nu, imposibil. Dar, parcă viața ne arată altceva. Întâmplările parcă nu sunt chiar întâmplătoare. Mai mult, ele ne desenează viața, destinul. Dai peste o persoană întâmplător, și-ți devine soț/soție – puteai fi altundeva în acea zi, în acea oră, clipă, uneori. Din acel punct, viața se scrie altfel, e marcată de acea întâmplare. Așa ne-a fost scris?
Dar ce ziceți de asta? Am cunoscut pe cineva, un italian din Verona. Se bucurase că a pierdut avionul care s-a prăbușit ( poate vă amintiți, era cursă spre România, mulți români au pierit atunci), la decolarea de pe Aeroportul din Verona. Ei bine, peste o lună, moartea l-a găsit și l-a vânat, omul murind într-un accident, pe autostradă. I-a fost scris să moară, cu orice preț? Nu știu, nu zic nici da, nici nu.
La Arad. Știu că am mai povestit asta. Un cunoscut medic traversa, în zona Podgoria, dinspre blocurile turn, spre str. Henri Barbusse. Cum dinspre Podgoria „curgeau” mașini spre Micălaca, s-a oprit la limita bordurii. Fatal! Dinspre Micălaca venea spre Podgoria un ARO, care ARO s-a defectat la direcție, a trecut peste liniile de tramvai și l-a omorât pe loc pe nefericitul doctor. De ce a fost atunci și acolo tocmai când acel ARO a parcurs un traseu, absurd, inexplicabil, de neconceput unei minți sănătoase. Așa i-a fost scris? Iar nu am răspuns. Poate aveți voi un răspuns la ce spuneam că mă frământă: oare, ne sunt scrise și întâmplările? Sunt ele un dat, un fir ce trebuie urmat cu necesitate?

Tristan MIHUȚA