Comparând România cu Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia sau chiar cu Slovacia, nu trebuie să fii super-inteligent ca să observi diferența. Si de educație și de civilizație și, mai ales, de nivel de trai. Nu trebuie să fim absurzi sau fanatici, cum erau comuniștii – al căror propagandă situa România în primele patru-cinci state ale lumii la nivel de resurse naturale, ca să constatăm că deținem, totuși, resurse, net superioare, cantitativ și calitativ, față de țările menționate anterior. Nu la nivelul primelor state din lume, dar la nivelul primelor cinci din Europa. Avem (sau, mai corect spus, am avut) petrol, minereuri feroase si neferoase, gaz, păduri, teren agricol fertil, etc. Și, cu toate acestea, suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană.
De ce? Pentru că avem, în politică, caricaturi profesionale și morale precum Dorel Căprar., deputat de Arad. Indivizi aterizați în politică de nicăieri profesional și moral, care nu numai că n-au făcut nimic pentru economie, dar nici nu erau capabil să facă. Indivizi care n-au fost capabili să se realizeze profesional, prin educație și acumulări profesionale și au speculat doar oportunitățile politice. Rezultatul? Sub bagheta acestor neica-nimeni profesional și moral, România, una dintre cele mai bogate din Europa (din punct de vedere al resurselor), a ajuns cea mai săracă. Pentru că, la noi, nu valorile reale au ajuns să administreze țara. Ci impostorii, gen Căprar, care nu s-au priceput la nimic, dar au substituit, cu tupeu, valorile. Și ca să se mențină la putere, în loc să stimuleze și încurajeze economia și producția industrială, cum au făcut celelalte state din UE – care chiar dacă n-au avut resursele naturale ale României, au înțeles că regula de bază a progresului economic este producția de bunuri, adică valorificarea superioară a materiilor prime -, politicienii noștri au vândut tot, la preț de materii prime sau la prețuri infime, pe șpăgi.
Azi, când un Căprar încearcă să ne convingă (cu argumente penibile, de incompetent și needucat) că a făcut ceva pentru România, constatăm că nu numai că n-a făcut nimic, ci că România, după managementul unuia ca și Căprar, nici dacă vrea nu mai poate progresa, pentru că nu mai are cu ce, după ce Căprar și ceilalți politicieni au vândut tot și au amanetat tot.
Un bilanț simplu arată că România și-a pierdut aproape toate resursele naturale, aproape toate capacitățile de producție, aproape toate utilitățile, supraviețuiește din împrumuturi, are educația, cultura și sănătatea distruse iremediabil, administrația publică politizată, deprofesionalizată și mafiotizată, toate având același numitor comun: managementul catastrofal al unor impostori, gen Căprar.
E o realitate pe care nici un gen de propagandă și nici un fel de manipulare n-o poate ascunde.
Pavel ROMAN
P.S. Citiți și ce au spus cei de la DNA despre: „Cum ajungea mita de la vamă direct în caseria PSD” (DIGI 24)