Am citit „spovedania” analfabetului funcțional, cu diplomă, Rizea (cel care ne demonstra la televiziuni că pupincurismul n-are limite când e vorba de leaderii PSD) și am constatat că individul e frustrat și disperat. Vrea și nu vrea să spună ce știe. Abordează subiecte, după care contenește brusc, încât nu înțelegi dacă nu știe sau o face premeditat. Cert e că după ce a făcut parte din mafie, la cel mai înalt nivel, Rizea a început să arate „pisica”!? Ce speră? Că va fi grațiat? Pentru că este evident ceea ce face și ceea ce urmărește. Întâi publică o carte în care spune multe și nimic. Fapte, în cele mai multe cazuri prescrise, care nu mai pot fi probate și care, în cele mai multe cazuri, sunt sub formă de povești, imposibil de probat. A avut grijă să evite anumite nume grele ale politicii românești, care e imposibil să nu fi participat la cumetriile descrise, pentru a nu le șifona imaginea, cu scopul clar de a-i șantaja.
De asemenea, a avut grijă să nu intre în detalii, care să constituie dovezi certe, ce pot declanșa prăpădul. A spus doar atât cât să înțeleagă mafia politică că știe aproape tot și că e disperat și hotărât să-i înfunde pe toți și pe cei ce l-au executat și pe cei care n-au avut nici o treabă cu el, dar pe lobby-ul cărora, mizează. Ce este cel mai mizerabil în ceea ce face Rizea, e lipsa de onoare și scrupule, respectiv amenințarea cu dezvăluirile tip cancan, a vieții private a unor personaje importante din politica românească și din elita financiară care a jefuit România. Dezvăluiri care, cu certitudine, ar distruge familii, ar rupe prietenii și, mai ales, ar șifona rău imaginea multor politicieni care, cu bani grei și cu mari sacrificii financiare, cumpărând media și-au construit o carieră și imagine publică de politicieni și oameni de afaceri onești și morali.
Deci, Rizea mizează pe un șantaj ordinar, la care nici unul dintre greii României, condamnați, nu a apelat. Nici Năstase, nici Voiculescu, nici Mazăre, nici Nicușor Constantinescu, nici Popoviciu, nici Copos, nici Becali, nici Borcea, nici Tender, nici Iancu etc., care ar fi avut infinit mai multe lucruri de spus decât Rizea, n-au făcut-o. Respectiv faptul că nu cercetarea penală a faptelor devoalate până în prezent e spaima celor al căror ajutor îl cerșește pentru a scăpa de pușcărie, ci terfelirea imaginii lor publice. Spre deosebire de Rizea, ceilalți pușcăriași celebrii ai României și-au acceptat soarta și vor duce cu ei în mormânt toată mizeria în care au trăit, fără s-o aflăm vreodată. Aceasta este codul de onoare al mafiotului. Nu se răzbună, a proasta, pentru „ghinionul” său. Or, în cazul Rizea, dacă apare și a doua „spovedanie”, despre relațiile extraconjugale și orgiile celor amenințați cu dezvăluiri, înseamnă că șantajul este ratat, cei vizați asumându-și riscurile, adică efectele dezvăluirilor, mizând, în primul rând pe lipsa de credibilitate a unui urmărit general, capabil de orice pentru a se salva. În acest caz, calculele lui Rizea se vor dovedi neinspirate. Totul depinde de nivelul, amplitudinea și credibilitatea dezvăluirilor (fotografii, filme, documente), care pot convinge sau nu. Depinde de statutul real sau inventat al lui Rizea în familia mafiotă politico-financiară a României.
Nu știu ce rol a avut, totuși, Rizea, în mafia greilor politici. A fost membru, oficial, sau un trepăduș care ducea bagajele și se ocupa de cazare și masă. Din relatări nu rezultă să fi fost participant direct, ci mai degrabă unul care afla, indirect, de la șoferii și damele de companie, ceea ce s-a petrecut. Ceea ce instituie o doză substanțială de neîncredere asupra multora dintre mărturisiri. Totuși, îmi pun întrebarea: o fi doar o simplă coincidență că, imediat după publicarea spovedaniilor, Comisia juridică din Senatul României, a avizat pozitiv legea prin care sunt grațiate faptele de corupție? Eu nu cred în coincidențe de acest gen, cum nu cred că vom mai citi și a doua lucrare a lui Rizea. Sper să mă înșel, pentru că este pentru prima dată în România, când un mason, cu astfel de statut, se spovedește public, arătând că realitatea e cu totul alta și ceea ce ni se prezintă oficial, de mass-media, despre clasa politică și moralitatea acesteia, e o mascaradă manipulatorie. Adică, o făcătură menită să ascundă mizeria imorală, greu de imaginat, în care se scaldă cei care au administrat și continuă să administreze România. Dacă 10% din ceea ce spune Rizea e adevărat, înseamnă că suntem cel mai mințit și manipulat popor de pe mapamond și că n-avem nici cea mai mică șansă să devenim normali.
Pavel ROMAN
Foto: realitatea.net