KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

În presa locală a apărut o justificare parțială a Primăriei, care încearcă să motiveze diminuările dispuse în acordarea șomajului tehnic. Așa cum era de așteptat, în susținerea argumentelor, Primăria menționează doar o parte de adevăr. Sindicatul Artiștilor interpreți din Filarmonica Arad dorește să completeze șirul de argumente pentru o mai bună înțelegere a nemulțumirilor generate de diminuarea salarială.

Stabilirea cuantumului indemnizației pentru șomaj tehnic este stabilit de cele două ordonanțe 30/2020 si 32/2020 unde la art.XI se menționează:

(11) In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia prevazuta la alin. (1) poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

În ședințele Consiliului de Administrație care au urmat apariției celor doua ordonanțe s-a luat decizia unanimă ca angajații sa fie plătiți cu 75% din salariul de încadrare.

La luarea acestei decizii au luat parte și reprezentantul Primăriei, și al Consiliului Local, după cum se poate vedea din documentele anexate. Ambii reprezentanți ai autorității locale au votat în favoarea acordării acestei diferențe, hotărârea astfel luată devenind un act oficial .

Anularea sau modificarea unei astfel de decizii nu se poate face decât printr-un alt act oficial. Se pare că în „comuna” Arad sunt suficiente indicațiile verbale, iar reducerea salariilor se poate face doar printr-un simplu telefon. Mai grav este că un întreg lanț de decizii au fost luate fără respectarea cerințelor legale.

Din acest motiv, nemulțumirile salariaților sunt firești. Lecturarea articolului din presă arată doar marea incertitudine care domnește  la nivelul de luare a deciziilor.

Presedinte S.A.I.F.Arad, Mihai Dogaru

P.S. (Flacăra roșie) Reprezentanții autorităților locale care, atunci, au votat „PENTRU” au fost Daniela Andreica (foto 1), șefa Centrului Municipal de Cultură Arad, și Antoanela Naajy (foto 2), consilier local PNL.