Era o schiță în cărțile noastre de școală, dintr-a șasea. Era despre un sergent din Al Doilea Război Mondial , Sângiorzan, mi-a plăcut din prima de el, fiindcă într-a cincea fusesem în tabără la Sângeorz-Băi.
Tocmai venise Sângiorzan ăsta dintr-o misiune epuizantă când află că un coleg de-al lui a rămas rănit în tranșeele din zona inamică și pleacă în noapte să îl salveze. Îl aduce în spate câteva ore prin ploaia de gloanțe și nu se lasă oblojit de cele câteva răni cu care se alesese până nu își vede camaradul îngrijit și în afara oricărui pericol. După jumătate de oră locotenentul cere doi voluntari pentru o nouă misiune și primul care se oferă, cine credeți, da, bineînțeles, Sângiorzan. Extazul locotenentului este urmat de intrebarea: ” – Ce fel de om ești tu, măi Sângiorzane?” Matahala de sergent, ridică spre locotenent privirea lui limpede și bună și răspunde: „- Sunt comunist, tovarășe locotenent!”

Mereu uit această schiță, mereu mă întorc la ea, cam o dată la trei ani, în câte un moment de măreție a comunicării.

Astăzi am citit următoarea postare:

” Discuție cu mama acum 30 de ani. Aveam 2 ani și jumătate.

– Mamă, o să vină și la noi minerii?
– Nu, mamă, nu ajung ei până aici.
– Nea Nicu e miner, mamă. Merge și el acolo?
– Nu. Că el nu e cu Iliescu. Familia noastră nu e cu comuniștii.”

Autorul postării este un deputat, Ioan Bulai. Nu insist asupra provenienței sale politice. Am văzut de toți, pe tot locul. Nu fac politică dar nu pot să nu preiau extazul locotenentului și să nu-l întreb: Ce fel de om ești tu, măi, Bulaiule?

* răspunsul în zeci de variante, îl găsiți la postarea deputatului. Merită. Este o bucurie. O efervavență. O sărbătoare de comentarii.

* și încă ceva, ca să nu avem alte discutii. Jos Iliescu! Jos impostorii! Jos cine vreți dumneavoastră! ✌️

Emilian Eli PINTEA