Totuși, ceva nu-mi pușcă legat de Evaluarea Națională și vreau musai să îmi fac o idee, cu ajutorul vostru, asupra a ceea ce se întâmplă în județul meu, că mai am prunci prin școală și mă interesează. Așadar, situație în paralel, pe două județe:
• Cluj: 4906 elevi prezenți, 66 de medii generale de 10 și 375 de note de zece curat la limba română;
• Arad: 3245 elevi prezenți, 5 medii generale de 10 și 66 de note de zece curat la limba română.
Am luat limba română fiindcă aici mă pricep și sunt absolut sigură că dacă pentru clujeni au fost subiectele atât de ușoare de-au luat 375 de copii nota zece, aceleași subiecte ușoare au fost și la Arad, doar că numai 66 au reușit această performanță.
Procentual acum, pentru echitate de calcul:
• Cluj: 1,34 % au luat media generală 10; 7,64 % au luat nota zece curat la română.
• Arad: 0,15 au luat media generală 10; 1,84 % au luat nota zece curat la română.
În concluzie, la Cluj se întâmplă ceva, la Arad altceva. Mi-ar prinde tare bine dacă ați încerca o explicație a fenomenului. În clipa aceasta, tot ce pot să spun e că școala din județul meu a luat-o la vale. Sau că școala din Cluj a luat-o prea la deal. Cum ați explica discrepanța? Mi-ar plăcea să aud inclusiv păreri de profesori, profund conectați la examene și tot ce înseamnă ele.
P.S. Să nu aud prostii de genul „Clujul e Cluj” sau „Clujul nu se compară cu Aradul”. Dacă s-a comentat pe aici că toți profesorii au o facultate și e la fel de egal absolvită peste tot, aș vrea să aflu azi de ce Clujul are rezultatele alea și Aradul pe celelalte. Care să fie schepsisul, de nu-l văd eu?

Aveți și harta notelor de zece pe țară, care ne plasează undeva pe locul cinci, șase din coadă… Adică, 35 de județe ar fi înaintea noastră.

Eugenia CRAINIC (facebook)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentZUA BUNĂ, FRACE PAVILE!
Articolul următorPETRE ȘI LICA

2 COMENTARII

  1. Sunt unul dintre parintii a carui baiat a luat una dintre notele de 10 la limba romana de la ARAD. La scoala nu se face nimic. Totul se face in privat. Aceasta este concluzia. Daca platesti si faci meditatii ai rezultate, daca te bazezi pe ce se face la scoala ai nota 5-6 asa cum spunea doamna secretar de stat cu ceva zile in urma. Profesori sunt dezinteresati in Arad. Daca parintii nu ar investi in meditatii, rezultatele ar fi fost si mai jalnice, fiind similar si la matematica.

Comments are closed.