Aseară în jurul orelor 20, în Arad, zona Aurel Vlaicu, un amstaff periculos, lăsat liber de stăpân, fără zgardă, fără botniță a atacat fără milă un câine ținut în lesă de către stăpânul său, un adolescent de 14 ani. Atacul a fost unul fulminant, în  câteva secunde această fiară a mușcat, de câteva ori, câinele ținut în lesă de stăpân. Proprietarea acestui amstaff, o doamnă pe nume Florina, care locuiește în blocul A10-1B, a spus, atunci când a fost întrebată, că nu ea îl deține, dar, ulterior, a încercat să ascundă câinele în bloc. În urma acestui incident a fost apelat serviciul de urgență 112, relatându-se operatoarei ce s-a întâmplat și pericolul care putea să urmeze. Înainte ca operatoarea 112 să întrebe despre locul în care s-a produs incidentul, i s-a spus că la blocul A10-1B, iar spre uimirea apelantului, aceasta a întrebat, de aproximativ 3 ori, despre ce oraș este vorba!!!

Nu știu ce criterii există pentru selecția celor care lucrează în acest serviciu, în afara recomandării familiei și a prietenilor, uluitor este însă, că o așa-zisă operatoare din Arad nu știe că, în acest oraș, blocurile cu A, se află situate în cartierul Aurel Vlaicu. Această operatoare este o rușine pentru o instituție cum este Ministerul de Interne și, mai ales, pentru un sistem de urgență cum este 112 unde doar o clipă de inspirație poate să facă diferența între viață și moarte. Acestei operatoare ”X”, X pentru că la 112 nimeni nu se prezintă, i s-a cerut să nu piardă timpul și să direcționeze apelul către Poliție deoarece există elemente de ameninţare la adresa ordinii şi siguranţei publice. Operatoarea a direcționat apelul către Jandarmerie, deoarece așa scrie în procedură, iar un jandarm l-a liniștit pe apelant, spunându-i că dacă nu mai există câinele pe stradă nu mai există pericol, după care i-a închis telefonul că de, omul vorbește pe banii contribuabilului. Apelantul a revenit cu un telefon la 112 dar, de data acesta, după muncă de lămurire, operatoarea a direcționat apelul către Poliția Română unde, când i s-a cerut să se legitimeze, interlocutorul a spus că este operatorul cu număr de identificare 25, și că poliția nu se ocupă de acest fel de spețe.

Revoltător este faptul că un cetățean a sesizat un incident care ar fi putut escalada într-o tragedie, iar autoritățile nici măcar nu au dorit să trimită un echipaj la fața locului, în contextul în care o secție de poliție se afla la doar 200 m de locul întâmplării.

În acest caz a fost pusă în pericol inclusiv integritatea corporală a unui adolescent de 14 ani, care își plimba liniștit câinele pe stradă, dar Poliția din Arad se ocupă de cu totul alte lucruri decât de siguranța cetățenilor.

Cei trei operatori nici nu au înțeles pericolul iminent la care cetățenii din zona Vlaicu sunt expuși, în fiecare moment, din cauza nepăsării unor funcționari publici indolenți.

Conform legii, acest fel de câine este considerat periculos și trebuie declarat la Poliție, iar în sensul prevederilor ordonanței de urgență 55/2002/R – prin câini periculoși se înțelege: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Accesul câinilor agresivi, precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în locurile publice, pe drumurile publice, în mijloacele de transport în comun, în localurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți și pe căile de acces către acestea, este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar. Staționarea câinilor periculoși în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți este interzisă. Doar în locurile special amenajate pentru câini, accesul câinilor agresivi este permis fără botniță și fără lesă.

Înteresant este dacă acest câine a fost declarat la Poliție și dacă polițistul de proximitate știa de existența acestuia, mai ales că acest câine trăiește într-un bloc de garsoniere.

Această atitudine sfidătoare a unor angajați ai serviciului 112, ai Poliției și ai Jandarmeriei din Arad este o rușine la adresa cetățeanului dar cel mai important lucru este că cetățenii trebuie să se protejeze singuri în fața pericolelor de orice fel.

 Ciprian DEMETER

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Din multele acidente si chiar tragedii de acest fel se poate trage concluzia ca nimeni nu doreste sa invete ceva. Todeauna dupa tragedie sau accident este demarata o ancheta de catre aceiasi functionari care in acest caz nu au luat masurile necesare. In mod firesc ancheta se claseaza. Cineva trebuie totusi sa ia masuri.

Comments are closed.