Când au venit la putere comuniștii, elita României a fost lichidată. Cum ar veni, ca să mă exprim pe înțelesul tuturor, am rămas fără CAP. Ei bine, în 1989-1990, am fost din nou decapitați!
Mulți oameni capabili au fost maziliți, pe motiv că erau „comuniști”. Mulți directori, președinți de „ceape” etc. au fost alungați de „mase”. Mă gândesc, în plan local, la Ioan Babău de la UTA, la Teodor Năchescu de la Strungul ș.a.m.d.
La nivel central, au fost desființate „centralele”, care aveau rostul de a se ocupa de export. UTA, ASTRA Vagoane, CPL, Arădeanca, STRUNGUL, Victoria ceasuri, Combinatul chimic etc. aveau piețe de desfacere în toată lumea.
Cum au dispărut piețele peste noapte?!! Simplu: competenții au fost înlocuiți cu oameni de calitate îndoielnică, ordinea a făcut obligată să lase loc dezordinii. Prostia, inconștiența ori lăcomia au sugrumat țara.
iar cei nou-veniți au distrus industria, agricultura și tot ce era „substanță” în țara noastră, în viața noastră de zi cu zi. Puteam face altceva, decât să ne risipim? Puteam. Uitați-vă la fostul CAP Curtici. Azi e Combinat agroindustrial. Produce cereale, are fermă de porci, are fabrică de lactate, abator, vinde carne și produse din carne în mai multe județe. Este excepția nelichidării directorului „comunist”. Și mintea „colectivă” a curticenilor care știau și recunoșteau ce valoare, ce om au în mijlocul lor.
Dacă azi suntem unde suntem, e pentru că am distrus, am lichidat elita. Cu patimă, cu inconștiență ori, poate, dirijați, discret, de mâini din „afară”. Oricum ar fi, dezastrul e consecința înlocuirii celor capabili cu populiști, cu oportuniști lacomi și cu amatori. Din păcate, procesul continuă – calitatea umană, profesionalismul sunt ignorate.
Avem, mai peste tot, păpuși ori escroci. Greșesc?
Tristan MIHUȚA