De câteva zile, o parte a mass-media, la „comanda” lui Cozmin Gușă, a început un atac furibund asupra fostului premier, Victor Ponta. Varianta lui Gușă, e că Ponta ar fi un produs al așa zisului „stat paralel”, respectiv că statul paralel ar fi, de fapt, controlul unor cadre din SRI, cu sprijinul unor politicieni, asupra instituţiilor fundamentale ale statului, precum ANAF, Poliție, Parchete, Justiție, prin intermediul ofițerilor acoperiți sau a unor funcționari șantajabili. Apropo! Ce e nou sub soare în această problemă? Ce dezvăluie, de fapt, Gușă, vis-a-vis de Ponta, ce nu se știa? Nimic! Gușă nu face altceva decât să continue ce-a început – și din păcate pentru el, dar spre norocul nostru n-a reușit -, Dragnea, care avea același discurs, respectiv că statul român este controlat de un „stat paralel”, condus de SRI. E un „fake news”, în realitate, care, în fapt, nu are la bază nici o dezvăluire, ci doar reia ce este deja arhicunoscut: că PSD a creat  „statul paralel”, iar Ponta n-a fost altceva decât un produs al sistemului de promovare utilizat de PSD, care își rebrenduia (sau reșapa) „elitele”, ori de câte ori acestea se erodau.
De fapt, Gușă nu vine cu nici o noutate. Încă din 1990, de când Iliescu a salvat Securitatea, metamorfozând-o în SRI, instituția proaspăt înființată a fost înregimentata în slujba PSD și a fost un angrenaj al statului paralel creat de PSD. Poate, pe atunci, SRI nu era dirijor. Și cum se putea, altfel, când, în loc să fie toți în pușcărie – pentru participarea directă la genocidul comunist, la execuțiile și condamnările politice, la represiunea anticomunistă, la măcelul din decembrie 1989, ei au fost salvați și recuperați de Iliescu și PSD și transformați într-un apendice al PSD? Ce dovadă mai elocventa vreți, privind pe cine servea SRI, decât represaliile împotriva manifestanților anti-PSD din Piața Victoriei și cum au fost coordonate mineriadele, la comanda lui Iliescu? Numai naivii nu știu că, odată scăpați, SRI-iştii au devenit poliția politică a PSD, fiind împuterniciți (nelegal, bineînțeles), de Iliescu și ceilalți leaderi ai PSD, cu verificarea și avizarea tuturor candidaților politici (pentru Parlament), membrii Guvernului sau celor ce urmau a fi numiți în funcții în administrația publică. Astfel, chiar din 1990, Iliescu și PSD, au impus o cutuma – care, culmea, se practică și azi: ca SRI să verifice și să decidă (să avizeze), ocuparea oricărei funcții publice (un fel de verificare de integritate, fără nici o bază legală). În aceste condiții, încălcând grosolan drepturile cetățenești, principiile de bază ale democrației și ale statului de drept, Iliescu și PSD, au recreat poliția politică comunistă (Securitatea), rebrenduind-o sub numele SRI, recuperând pe toți „profesioniștii” în genocid și anchete politice. Deci, când toți cei avizați știu că SRI, în baza unei cutume antidemocratice, a fost împuternicit să participe, direct, la procesul electoral sau la selecția candidaților, cu ce vine nou Gușă? Cu faptul că, profitând de prostia politică și de o cutuma inventată de Iliescu, în anul 1990, SRI a ajuns, dintr-un avizor de integritate, să controleze și să șantajeze întreaga clasă politică? Păi, dacă a fost invitat să facă asta, cum să dea cu piciorul oportunității? E vreun cetățean român, întreg la cap, să nu fi realizat asta? Nu cred că vom afla vreodată câte jocuri murdare a făcut SRI – la comandă politică sau urmărindu-şi propriile interese -, din 1990 și pană astăzi, câtor cetățeni, curați și morali, care constituiau un pericol real pentru Iliescu și PSD, le-a fost blocată ascensiunea politică sau profesională și cât din activitatea SRI a reprezentat-o cea de poliție politică, prin care au urmărit nelegal, filat și compromis pe cei ce erau considerați pericol pentru PSD sau interesele SRI. Dar sigur sunt multe, multe și extrem de mizerabile, astfel de practici, în portofoliul SRI.
 Dragnea, din acest punct de vedere, n-a fost un prost. Intuise exact rolul murdar și imoral al SRI, în politica românească, de filtrare a candidaților și nivelul uriaș de putere și manipulare al SRI în acest sens. Pentru că, folosindu-și vechile structuri de informatori, reactivându-și „acoperiţii” (mulți dintre ei aflați în funcții importante, promovați cu sau fără ajutorul SRI), profitând de atribuțiile conferite de noua cutuma, introdusa de Iliescu, SRI a creat un nou mecanism perfid de poliție politică, cu care a obținut controlul total asupra întregii clase politice și a statului. Și, deși a vrut o revoluție în acest domeniu (parțial chiar a și reușit, prin eliminarea SRI din anchetele penale), Dragnea a clacat. Nu pentru că nu avea Constituţia și legea de partea sa, ci pentru că, de fapt, el n-a vrut să elimine SRI din procesul de selecție al candidaților sau celor ce urmau a fi numiți în funcții, ci pentru că a vrut doar să schimbe comanda. La fel procedează, se pare și Gușă. El nu merge până la capăt. Nu devoalează rolul neconstituțional și imoral al SRI în selecția candidaților politici sau a celor ce urmează a fi numiți în funcții publice, respectiv cel de analizor și decident de integritate, ci doar scurmă, superficial, mizeria, ca un avertisment. De ce și cui îi este adresat? Întocmai ca și Dragnea, el nu dorește eliminarea SRI din procesul selecției candidaților politici sau a funcționarilor publici, ci dorește să obțină controlul asupra acestui gen de atribuții, nelegale și imorale a SRI. Altfel, dacă n-ar fi așa, de ce nu spune nimic, Gușă, despre procedura de atribuirea a certificatelor ORNIS, adică de acordarea accesului la documentele clasificate, unde SRI deține monopolul total? Atribuind sau retrăgând certificatul ORNIS, ce permite sau nu accesul la documente clasificate, SRI deține, incorect, un instrument prin care poate influența, aleator, lupta politică și ocuparea oricărei funcții în administrația publică. Și să nu credeți că nu a utilizat acest instrument, eficient, în decursul celor treizeci de ani scurși de la scimbarea puterii din 1999. L-a utilizat din plin, creând structuri noi, în toate instituțiile statului, pe care și le-a subordonat, exact cum a făcut și cu Ponta și cum fac cu majoritatea parlamentarilor membrilor guvernelor, procurori, judecători sau alți funcționari care au nevoie de un certificat ORNIS pentru a-și păstra funcția. Și, în cele mai multe situații, funcționarii și politicienii sunt dispuși la orice compromis pentru a-și păstra funcțiile ori poziția.
Așa funcționează „statul paralel”, nu cum susține Gușă și „Realitatea plus”. Metamorfozând Securitatea în SRI și oferindu-i instrumente de control și șantaj asupra candidaților, clasa politică, în frunte cu Iliescu, au creat un monstru imoral, respectiv o nouă poliție politică, pe care o numesc aiurea „statul paralel”. Nu e decât o instituție, căreia, acordându-i-se puteri discreționare, neconstituționale, prin cutume preluate de toate puterile politice, i-au consacrat o poziție privilegiată, imorală, deasupra legii, de unde dirijează, cu un tupeu inimaginabil, întreaga societate. În acest scenariu, paranormal din punct de vedere al democrației, Gușă nu e decât un circar care bagă bățul prin gard, să zgândăre leul scăpat din lanț. Ori e idiot, ori e manipulat de tabăra anti-Coldea din SRI. Pentru că, să ataci un monstru, precum SRI, aflat în culmea puterii, înseamnă că ești diliu sau vrei să te sinucizi politic și material.
Vom vedea, pentru că „Realitatea plus” nu-i farmacie din punct de vedere fiscal și sunt încă multe pete negre, nespălate, din dosarul (penal?) al „Realitatea TV” ! Vorba lui Dragnea: „dacă ai plătit, ți se cântă ce ai comandat!” Cine-o fi plătit în cazul Gușă?
Pavel ROMAN