Noi, comuniştii, am ştiut că toate partidele astea, născute după gâlceava din 89’, or învăţat să mintă de la noi. Da’, măcar noi ne ruşinam dacă gogomănia era prea mare. Ăştia, nu! N-au milă nici dă minciună! O fac, săraca de ea, să mintă şi ce nu s-o gândit ea să inventeze.

Ăştia de la pesedeauă sunt disperaţi să prindă locuri de primari prin judeţ. La Livada au vrut să vadă cum stau cu procentele. Şi au făcut întrebări către lume, ca să vadă dacă fostu’ lor pesedist cu săgeată, amu’ liberal cu trandafiri, Bimbo, o să-l bată pe actualu’ pesedist, vicele, Ştef. Numa’ că o ieşit cu bai în sondaj. Aşa ne-o şoptit o şopârlă care să târăşte de câteva zâle prin mlaştina de la marginea comunei Livada. Şopârla asta, bat-o norocul s-o bată, ne-o adus în gură şi sondajul. În care Bimbo are 35% voturi pentru el, iar pe locul doi îi ăsta de candidează independent, a lu’ Ţolea. Cu 32% voturi pentru el. Ăsta a lu’ pesedeauă are numa 19%. Doamnele de la usereauă şi dă la alde alţii n-adună nici măcar 15%.

No, şi ce credeţi că au zis ăştia de la pesedeauă? Că pe catindatu’ lor îl aleg 700 de alegători. Că ar avea deja 700 de voturi! Măi, dragi tovarăşi şi pretini! Cum puteţi minţi în halu’ ăsta? Că toţi alegătorii din Livada îs vreo 3300! Şi atunci nu ştim dacă la vot vor merge 1700! Adicătelea ăsta a vost’, Ştef, adică, ar avea 40% din voturi?

Vă spunem noi cum stă treaba, că ne-am inspirat din sondaju’ vostru. Ăia din faţă, care-s independenţi sunt la mare distanţă faţă de vicele vostru. Iară sondaju’ are o marjă dă eroare cam de 3 la sută. Ştef al vostru are şanse mari să o ajungă din urmă pe doamna de la usereauă, că usereaua îi pe val şi dacă ies tinerii la vot al vostru Ştef nu creşte în voturi, dar catindata de la usereauă da!

Nouă ne-o ieşit calculu’ că Ştef o fi pe locu’ 4. Patru, adică. Bimbo suflă greu pe ultima sută. Ghiciţi voi că cine o fi pe locu’ trei. Punem pariu?

(p)