Sâmbătă, 12 septembrie, Filiala Judeţeană Arad a Confederației Patronatul Român a organizat ca în fiecare an „Ziua Sudorului”, zi care are menirea de a aduce un omagiu celor care practică una dintre cele mai grele şi totodată  una dintre cele mai frumoase şi necesare meserii: SUDURA.

Ştiut fiind faptul că acest an a fost unul atipic, „Ziua Sudorului” a coincis cu ziua în care cea de a XVII promoţie de sudori de la Şcoala de Sudură de la Arad au susţinut examenul de absolvire. Cei 10 absolvenţi  au avut de trecut ca de fiecare dată print-o probă de teorie şi una de practică. Şi în această serie am avut cum deja ne-am obişnuit absolvenţi de facultate, care au conștientizat că această meserie, pe lângă faptul că este foarte bine plătită, este și foarte căutată pe toate meridianele globului, şi ca în fiecare serie şi o excepţie, un egiptean (căsătorit în Timișoara).

După terminarea celor două probe de examen, cursanți, profesori și invitați, păstrând, desigur, distanța fizică necesară, s-au reunit în curtea sediului firmei Group Crişan (www.groupcrisan.ro), unde cursanților li s-au înmânat diplome festive, până ce vor intra în posesia diplomelor ce va atesta însușirea meseriei de sudor.

Au fost premiaţi ca în fiecare an cea mai veche sudorită, Maria Avrămuț, cu 39 de ani de activitate în meserie, dar şi cei care de-a lungul timpului au practicat aceasta meserie, sau au susţinut activităţile organizate de sudori.

Ioan Marin Crișan, directorul școlii de sudură este mândru că a reuşit şi în acest an să ducă mai departe tradiţiile în ceea ce priveşte omagiul adus Sudurii şi sudorilor, dar şi pentru că încă Şcoala de sudură arădeană (www.scoalacrisan.ro) este una căutată, datorită seriozităţii celor care îi pregătresc pe sudori. Aparatele de sudare KEMPPI din dotarea școlii sunt de ultimă generație și marchează începutul revoluționării tehnologiei de sudare prin incorporarea microprocesoarelor care ridică semnificativ productivitatea și calitatea: de pildă, calculează singure parametri de sudare pe care îi păstrează prin ajustaje automate pe toată durata sudării și implementează sudărea în pulsuri și sinergică, astfel încât mâna operatorului să producă defecte minime. Școala de Sudură CRIȘAN este sponsorizată de concernul KEMPPI, care reînnoiește tot timpul dotările Școlii pentru a fi în pas cu inovațiile în domeniu.

„Tinerii au ajuns la ora actuală la concluzia că este necesar să investească în ei înșiși, că este foarte important să aibă o meserie, şi că nu doar a fi absolvent de facultate este rentabil. Merseria de sudor este o meserie bănoasă și se cere în toată Europa. Un începător plecat de la noi, câștigă acolo încă de la angajare în jur de 1800 de euro, dar și aici, în România, oriunde ar lucra un sudor începător primeşte minim 800 de euro. După şase ani de activitate, școala noastră  a ajuns să fie recunoscută nu doar în ţară ci şi pe plan european. Doresc să reamintesc că în urmă cu trei ani, de exemplu, am fost la o competiție în Estonia, unde au participat 36 de țări și am luat locul şase. În acest moment avem o echipă tânără de profesori și lectori și intenționăm ca pe viitor să ridicăm nivelul școlii, introducând sudura robotizată și  şi să incepem şi cursurile de operatori CNC.  Repet ceea ce spun de fiecare dată că acum, dar şi în viitor sudura va fi o meserie de care va fi nevoie și, să nu uităm că  a fost, este şi va fi o meserie foarte bine plătită”, a punctat Ioan Marin Crișan, directorul Școlii de Sudură din Arad.