Stanislaw Jerzy Lec

Cu  mai mult de 100 de ani în urmă arădenii s-au mobilizat pentru a face din oraşul lor un centru cultural care să dea strălucire celorlalte realizări. Au înfiinţat societăţi care au adunat fonduri pentru construcţia Palatului Cultural. Acest templu al culturii urma să găzduiască sala de concerte, muzeul şi biblioteca.

După un secol de viaţă culturală arădeană, actualii conducători doresc să ne întoarcă în timp la perioada lipsită de cultură. Surprinzător este faptul că deşi instituţiile de cultură au fost excesiv politizate, cea mai  mare parte a politicienilor locali nu au trecut pragul instituţiilor de cultură decât cu ocazia unor şedinţe de partid. Aceşti oameni nu mai pot evalua cultura decât în bani. Neavând o identitate morală sau spirituală au aceeaşi unitate de măsură pentru toate valorile . Banul. Niciunul dintre ei nu întelege ce înseamnă să îţi pierzi identitatea spirituală şi cât costă acest lucru.

Cu eforturi demne de o cauză mai bună au transformat instituţiile de cultură în tarabe unde se vând tot felul de produse îndoielnice. Personalităţile culturale ale Aradului au fost estompate sau înlocuite cu tot felul de politruci. Totul pentru a transforma cultura locală într-o afacere de bani mărunţi.

Unul dintre „marile gesturi culturale” vine chiar din partea conducătorului unei astfel de instituţii,  managerul Filarmonicii, care a propus Consiliului Local schimbarea denumirii din „Filarmonica de Stat Arad” în „Filarmonica Arad” şi trecerea acestei instituţii în rândul instituţiilor de interes local. Bineînţeles consiliul a aprobat „cu mândrie” proiectul de ruralizare al celui mai emblematic monument al Aradului şi a instituţiei pe care o găzduieşte.

În acest context, Hotararea nr. 3 din 18.11.2020  a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Arad vine parcă să întărească lupta împotriva culturii.

Din cuprinsul hotărârii aflăm, parcă pentru prima oară, că trebuie să ne spălăm pe mâini, să păstrăm distanţa de minim 1 metru în pieţe şi mijloace de transport în comun, etc. Singurul lucru nou introdus de această hotărâre este interzicerea spectacolelor de orice fel. Dacă interzicerea spectacolelor  cu public are sens, în schimb interzicerea spectacolelor online pare izvorâtă din aceeaşi minte demolatoare de cultură. Cum ar putea cineva să ia un virus privind televizorul sau monitorul calculatorului se pare că ştie doar acest comitet care are în componenţă numeroase personalităţi locale cu excepţia celor din cultură.

Importanţa hotărârii reiese şi din modul de aplicare. Deşi a fost emisă în data de 18.11.2020 care a fost în ziua de miercuri, ecourile marelui act nu au trecut drumul de la Primărie la Palatul Cultural. Din acest motiv în data de 19.11.2020 la Filarmonică a avut loc un eveniment foarte important, unde un dirijor foarte important care este rudă cu cineva foarte important a avut un concert.

Neştiind de pandemie şi alte probleme virale o comisie l-a evaluat în aceeași zi pe managerul instituţiei care probabil a găsit toate răspunsurile bune și a luat, ca și data trecută, o notă enormă.

Singura diferenţă faţă de evaluarea precedentă este că între timp managerul a mai colecţionat câteva sentinţe defavorabile ale instanţelor, dar din punctul de vedere al CLM abaterile de la lege nu se pun.

Imediat ce a trecut concertul important şi evaluarea finală, managerul şi-a adus aminte de hotarâre şi a suspendat totul, inclusiv reprezentaţiile online. Partea bună a acestei decizii este că încă nu au hotarât să închidă întregul internet.

1 COMENTARIU

  1. Promisiunile despre meritocratie au ramas promisiuni. Incompetentii au ramas tot incompetenti si tot la locurile lor.

Comments are closed.