O să fiu sincer! Mă tot bate gândul la un boicot al taxelor și impozitelor locale sau să se organizeze un protest în fața Primăriei Timișoara,  tip George Simion (care, pentru că s-a opus la tot, a ajuns parlamentar!). Nu vreau un boicot definitiv (că ar întra Primăria în faliment), ci condiționat (chiar cu plata penalităților aferente) de plata și de către „baștanii” rrromi, care dețin palate și sute de locuințe în Timișoara, a taxelor și impozitelor pe proprietățile pe care le dețin, respectiv proporțional cu suprafețele reale și obligațiile fiscale reale, nu cele declarate sau ascunse. Nu mi se pare legal și moral să nu muncești, să n-ai nici un venit oficial, să locuiești în palate de sute de mii de euro și să deții zeci de imobile, dar să nu plătești impozite și taxe, pentru că ești asistat social ori handicapat (cu certificat obținut prin șpagă). Nu îndemn la nesupunere civică, ci la aplicarea Constituției de către autoritățile fiscale și administrative (plătite regește din banii publici, pentru ce?), în sensul că în fața legii toți suntem egali. Mă gândesc chiar să sesizez organele de cercetare penală pentru că sunt tratat discriminatoriu de către autorități. De ce eu să plătesc doar eu impozitele și taxele, pe proprietate, iar „baștanii” rrromi, nu? Pentru că sunt corect și cinstit, trebuie să fiu discriminat și tratat ca prost?
Pe de altă parte, apropo de mafiile din Primăria Timișoara, controlate de familiile rrrome, celebre, din oraș: Domnule primar Fritz! Chiar vreți să faceți treabă în Timișoara? Chiar vreți să fiți perceput ca un primar adevărat, care muncește în slujba tuturor cetățenilor orașului, sau, precum Ciuhandu și Robu, un primar ce a protejat rromii? Vreți un oraș modern, civilizat, în care orice român să-și dorească să trăiască? Un astfel de oraș înseamnă fără corupție în Primărie și un tratament egal al cetățenilor în fața legii. Din păcate, analizând ce se întâmplă în sectorul construcțiilor de palate țigănești, nu putem vorbi ca n-ar fi corupție în Primăria Timișoara, din contra, cred că, colcăie de corupție.
Vreți să fiți asociat și asimilat cu acești funcționari corupți, sau vreți să scăpați de ei? Vă sugerez o rețetă, pentru a scăpa de funcționarii corupți și de cei ce iau șpăgi, ca să închidă ochii la încălcările legii. Mă refer la Politia Locală a milițianului Domășneanu (fost șef la cea mai coruptă structură din MI, serviciul circulație, din cadrul IPJ Timiș, unde numai „fecioară” nu poți fi) și la serviciile din cadrul Primăriei Timișoara, care se ocupă de urbanism și autorizarea construcțiilor din Timișoara. E suficient să cereți să explice domnii din Poliția Locală și cei din serviciile menționate anterior, de ce proiectele palatelor țigănești din Timișoara, n-au nici o legătură cu cele construite în fapt (și un ageamiu, fărăa fi profesionist,  realizează că între proiectele și construcțiile realizate sunt diferențe semnificative). De ce nu verifica nimeni respectarea de către romi a autorizațiilor de construcție și proiectele aprobate? Credeți că întâmplător? Credeți că n-au luat mită „să închidă ochii”? Eu, nu cred! Sunt foarte multe palate țigănești construite pe domeniul public, prin achiziția unor imobile vechi, pentru care s-a emis autorizație de modernizare și extindere, fără ca serviciile din Primărie să verifice dacă se respectă P.U.G., P.U.Z. ori proiectele autorizate. Conform unei Hotărâri a Consiliului Local, în toate situațiile în care se construiește pe teren aparținând domeniului public, concesionat, modernizarea și extinderea se pot face pe verticală, respectându-se amprenta la sol inițială a clădirii și Planul Urbanistic General, adică o înălțime prestabilita. Dacă dispuneți o verificare la palatele țigănești, veți constata că majoritatea s-au extins pe domeniul public, fără a respecta amprenta la sol din C.F.
De asemenea, cei mai mulți au obținut autorizații de mansardare. Însă, mansardarea numai mansardare nu este. Prelungind acoperișul aproape pe verticală, rromii maschează practic pereții etajului, construit nelegal, fără autorizație. Ca să nu mai vorbim de turnurile stupide, emblema palatelor țigănești, ce sluțesc arhitectura urbană a Timișoarei. Mulți arhitecți, lacomi, vor argumenta că proiectele lor sunt moderne și legale. Așa o fi? Eu mă îndoiesc, pentru că arhitecții și proiectanții nu pot executa un proiect cu depășirea amprentei la sol, în cazul construcțiilor de pe terenul public, concesionat. Deci, sunt în culpă, alături de diriginții de șantiere și constructori, pentru că nu respectă autorizațiile de construcție. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în final, toate aceste construcții generează evaziune fiscală, pentru că nu sunt declarate suprafețele reale construite, ci cele inițiale. Și pentru că întreg cercul vicios al corupției trebuie închis, intabularile se fac prin aceleași procedee nelegale, adică prin mită și fals. Deci, vreți să faceți curățenie în Primărie, respectiv la serviciile care se ocupă de urbanism, autorizare lucrări de construcții și Politia  Locală? Solicitați-le o situație cu toate autorizațiile de construcție eliberate pentru construcția palatelor de rromi, trimiteți-i să verifice dacă s-au respectat proiectele depuse și autorizațiile emise, respectiv dacă suprafețele declarate la impozitare, corespund cu cele reale și o să aveți dovada că Primăria Timișoara colcăie de corupție. Pentru că, trimiși pe teren, după ce au luat mită ca să elibereze autorizațiile sau să permită nerespectarea acestora (este exclus ca funcționarii să nu știe cine construiește nelegal, când exista atâtea programe prin satelit, cu care se poate verifica, în timp real, stadiul oricărei construcții), veți constata că funcționarii Primariei nu vor avea curajul să aplice legea, fiind timorați de tupeul, amenințările și șantajul celor ce au dat mită. E exact ce vă trebuie ca să scăpați de ei!
Pavel ROMAN