Bugetul Aradului pe anul 2021 a fost votat, astăzi (vineri, n.red.) de Consiliul Local Municipal, cu mai multe amendamente aduse de PNL, USR-PLUS, PMP și UDMR.
Dintre acestea, amendamentul depus de consilierii locali ai PMP a vizat „salvarea” Filarmonicii.
În urma adoptării amendamentului, consilierii PMP Arad au transmis un comunicat de presă în care afirmă că este nevoie de o reformă a Filarmonicii și, de asemenea, de o conducere nouă a instituției, cu viziune proaspătă.
Redăm, în continuare, comunicatul consilierilorPMP Arad Cristian Galea și Dorina Vornicu:
„În urma negocierilor pe care le-am avut în ultimele zile, am ajuns la concluzia că Filarmonica trebuie să continue să funcționeze, dar este impetuos necesar să ne asumăm totodată și o reformă a sa.
Avem nevoie de artiști motivați și mai prezenți în viața orașului, avem nevoie de susținerea tuturor cetățenilor Aradului, pentru a opri regresul acestei instituții valoroase. Este vital, de perspectivă, să transformăm instituția de cultură, având ca punct de reper o viziune mai pliată pe specificul acesteia.
Filarmonica are cu certitudine nevoie de o conducere nouă, de o viziune proaspătă, de planuri ancorate în realitatea publicului meloman de astăzi, tocmai pentru ca ea să reînceapă să se dezvolte și să redevină emblematică pentru Municipiul Arad.
În această etapă, am convenit că este necesar să suplimentăm fondul de salarii și am găsit și sursa acestor suplimentări. Am preluat, într-o primă fază, 1.000 mii lei de la Centrul Municipal de Cultură Arad și îi vom direcționa înspre fondul de salarii al Filarmonicii.
ntr-adevăr, această sumă nu este suficientă pentru a acoperi salariile tuturor angajaților până la sfârșitul anului în curs, fiind posibile însă ulterioare rectificări bugetare.
Cu toate acestea, există câteva argumente  care ne-au determinat să acționăm în modul amintit mai sus.

• Avem pentru prima dată posibilitatea ca în acest an, pe domeniul culturii, să fim susținuți cu o sumă de bani din bugetul național.

• O ajustare bugetară se poate face oricând, începând de peste două luni, astfel încât să completăm sumele necesare salarizării personalului.

• Credem că la nivelul Consiliului Local Arad vom găsi întotdeauna o majoritate pentru a vota continuarea funcționării Filarmonicii, mai ales în aceste vremuri tulburi de pandemie, când există un dor al publicului față de actul artistic live.

• Restructurarea, la fel cum se va face în Primărie și în numeroase alte instituții subordonate Consiliului Local, va fi necesară și la nivelul Filarmonicii. Vom fi însă extrem de atenți la acest aspect, criteriul principal în analiză fiind performanța.

• Este important să transmitem un mesaj clar: Filarmonica Arad are nevoie de restructurări mai ales la nivel de management și nu este deloc momentul unei relaxări a stricteții cu care este supervizată activitatea managerului Doru Orban.

Lupta pentru Filarmonică va continua și este important ca toți actorii implicați, decidenți sau nu, să înțeleagă că este timpul unei schimbări pozitive.

Dorința noastră, a consilierilor locali PMP Arad, este ca toți artiștii să performeze muzical în continuare și să o facă având certitudinea că arta și cultura vor fi apărate întotdeauna de autoritatea finanțatoare.

Ne vom poziționa cu fermitate împotriva oricui va avea alte intenții sau va sabota această instituție de cultură, în orice formă care contravine voinței cetățenilor Aradului, în speță publicului iubitor de acte culturale profesioniste”.