Aud, auzim toți, zilnic, o sintagmă care a „ruginit” rău, de cât e plimbată peste tot în țară, în varii împrejurări. Zice sintagma asta, scoasă din guri conectate la creier, care știu ce spun, dar și din guri deconectate, care nu știu ce spun: „E nevoie de o schimbare a clasei politice”!
De-a lungul vremii, s-au găsit și „soluții”. Una a fost ÎNTINERIREA! Așa au fost promovați Elena Udrea, Roberta Anastase, Monica Ridzi, Elena Băsescu, Cristian Boureanu, Dan Șova și mulți alți tineri de „nădejde”, cu VIITOR. Rezultatul? Faliment total! Tinerețea nu garantează, a priori, calitatea umană, nici o gândire novatoare, nici moralitate. Nu conține în sine, obligatoriu, calități, virtuți.
A doua „soluție”, pentru care băsiștii au făcut spume la gură, a fost votul uninominal. „Ia să fie ei, politicienii, aleși personal, nu la grămadă, ascunși prin liste”! Am avut parte și de asta. Rezultatul? Au intrat în Parlament inși refuzați de electorat, clasați pe locurile doi sau trei. Ca să nu mai spun că Parlamentul s-a îngrășat anormal, cu aproape 600 de „aleși”, dar s-a subțiat al naibii de sever, din punct de vedere calitativ. Alt faliment și din nou „țuric”, cum comanda bunicul meu cailor, ca să dea în spate căruța. Adică, am ajuns iar la votul pe liste!
Deci, schimbarea e lucrul dracului. Nu merge, așa, de la sine, cu adăugiri și vopsiri. Schimbarea adevărată ar presupune ceva mai de esență: schimbarea noastră, a fiecăruia dintre noi. Adică un alt mod de a gândi, de a vedea lucrurile, de a te raporta la ceilalți, de a-ți apăra onoarea (dacă o ai), de a te responsabiliza etc. Dar, pentru toate astea – și sunt cam multe, nu? – e nevoie de conștiință, de un raport amiabil al individului cu Sinele, de dialog onest cu Sinele. Or, hai să fim onești, de unde atâta luciditate și de unde atâta exercițiu de voință? Să nu mai spun că mulți, foarte mulți nu au nici măcar conștiința de sine, nu știu bine ce sunt, ce pot și cine sunt, darmite să le pretinzi o conștiință socială. De aceea zic, e greu cu schimbarea asta, ca să nu rămână vorbă în vânt.
Tristan MIHUȚA