– scriere ‘n grai –
Gi când ieram io prunc mic aclo la Coșioba , la noi în șelegi iera obișeiu’ ca gi Apă Bocează șî Sâmciuăn să să facă catariji , o coșioane , cum le mai zâșe la noi .
În alce părțî le zâșe : rașituri , cotoroaje , pișioroaje , tremuriși , piftie , etc .
Catarijile să fașeu așă , la noi în șelegi :
Atunși când să taieu porșii gi Crașiun , în șiubăru’ inge să puneu la sarat șoanșile șî clisâle , giasupra să alinau pișioarile gi porc crapace în doauă , codzâle gi porc șî capurile gi porc cu ureci cu tăt crapace în doauă , o în patru .
În Ajiunu’ gi Apă Bocează , să luau gin șiubăr pișioarile , codzâle șî capurile gi porc , să spalau bine , dupa care să puneu la fert înt-o oală cu opt litre gi apă . Să mai pune în oală sare dupa gust , boabe gi ciperi , on pumn gi cațăi gi ai , frunză gi bumbir , doauă – tri șepe , doi tri morcovi șî pestrinași , ca să deie gust bun la zamă .
Să lasa oala pa șpor să fearbă , până șe carnea să gisfașe ușor gi pa oasă .
Când ierau ferce bine tăce , să lua oala gi pa șpor șî să aleje carnea gi oasă .
Să ‘mparță carnea în cam douăzăși gi blige .
Dupa șeia să strecura zama șî să pune pasta carne în tăce bligile .
La urmă în fiecare blid să pune pa giasupra ai pisat , ciperi pisat șî ciuparcă gi rântaș .
Să lasau bligile pa o masă ingeva la rășe , inge nu umblau mâțâle , ca să să înceje .
A doaua zî coșioanile ierau încegace bine șî să puceu mânca .
Gi obișei să mâncau în sara gi Apă Bocează șî în zua gi Sâmciuăn .
Catarijile îs o mâncare tare gustoasă șî haranitoare .
Mie îmî plac foarce mult , șî am pastrat obișeiu ăsta gi a fașe coșioane șî în zua gi astâzî .
Ceară amu , numa’ șe am gatat cu facutu’ lor .
DOAMNE DĂ BINE ȘÎ PRAZNIC FERIȘIT GI APĂ BOCEAZĂ ȘÎ SÂMCIUĂN !!!
Marius BRASAI