Ați mai auzit ceva de programul „casa verde fotovoltaice”, intens mediatizat, în urmă cu câteva luni, de miniștri guvernului? Nu vi se pare cam suspectă liniștea care s-a așternut peste acest subiect, după ce zeci de mii de cetățeni au fost puși pe drumuri și au fost instituții (ANAF, primării, carte funciară) aproape blocate, timp de câteva săptămâni? Nu vi se pare că promisiunea Guvernului că are alocat peste un miliard de lei, în 2022, pentru acest program, a fost – precum alte promisiuni politice – o altă păcăleală politicianistă, inaplicabilă din cauza corupției?
Ce se întâmplă, de fapt, cu acest program? Exista o singură explicație plauzibilă. Când propaganda electorală și interesele cetățeanului intră în „coliziune” cu interesele celor care au făcut consumatorii captivi (precum moșierii, iobagii) și au monopolizat piața energiei electrice (constituind un cartel și eliminand orice fel de concureță, , un asemenea „program” deranjează, pentru că lovește în interesele financiare ale mafiei monopolului din energie. În aceste condiții, evident, un guvern corupt și șantajabil nu-l poate aplica și caută justificări, fără să-i pese cât sunt de ridicole sau penibile.
Deci: suntem în luna mai 2022 și programul „casa verde fotovoltaice” demarat, cu enorm de multă publicitate (să fi fost mita pentru publicitate unicul interes?), în noiembrie 2021, nu are nici o solicitare rezolvată și nici un dosar aprobat. Motivul, oficial, invocat de AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) și Ministerul Mediului? Nu există capacitate de procesare a dosarelor și se caută (de cinci luni!!??) soluții pentru externalizarea verificării eligibilității solicitărilor. Oare, așa să fie? Acesta să fie adevărul? Eu nu cred, din contra, cred că, în realitate, justificarea e penibil de idioată, pentru că nu capacitatea de selecție a dosarelor e problema (din 228 funcționari executivi, cât are instituția, dacă doar cinci angajați ar lucra, ar putea rezolva, minim, patruzeci – cincizeci de dosare/zi, ceea ce ar fi însemnat, până acum, cel puțin 4000 de dosare rezolvate). Mai degrabă, având în vedere circumstanțele, cred că traficul de influență, exercitat de corporațiile care au pus monopol pe producția și distribuția de energie, e cauza reală a neimplementării programului „casa verde fotovoltaice”.
Deci, încercarea Guvernului de a justifica blocarea programului prin lipsa de personal, nu-i decât o mare mascaradă și o uriașă manipulare, bazată pe minciună. E „la mintea cocoșului” ce se întâmplă! Producătorii și distribuitorii actuali de energie (prin metoda feudală, a cumpărării moșiei cu tot cu locuitori) au făcut captivi consumatorii, pe care îi spoliază (jefuiesc) practicând prețuri fără concurență și nu au nici un interes să piardă clienții sau să fie concurați de aceștia. De aceea se opun, prin toate mijloacele posibile, legale și nelegale (în special, cum se vede, prin trafic de influență politic), implementării programului „casa verde fotovoltaice”. Acesta este adevărul, nu lipsa de personal (cum poți susține așa ceva când Ministerul Mediului are o armată de funcționari, care nu-și pot justifica activitatea?)! Dovada, că de fapt, nu se vrea implementarea programului? Nici nu a început bine și programul a fost blocat. S-a început cu anularea înscrierilor, pe motiv de supraîncărcare de „soft”, adică incapacitate de preluare a cererilor de procesare a solicitărilor, deși se știa cu exactitate numărul de solicitări care trebuiau procesate (raportate la fondurile alocate) și nicio firmă n-a fost sancționată pentru furnizarea unui soft neadecvat. Apoi, după intervenția (cred că de bună credință, în prima fază) ministrului mediului, s-a găsit o soluție „de compromis”, pentru preluarea dosarelor de înscriere: firmele de montaj, eligibile, au preluat cererile și le-au transmis la AFM. După această „intervenție”, programul ar fi trebuit să se deruleze fără sincope, dar, fără nici o logică, s-a blocat, din nou, pe motiv (pueril de ridicol) de incapacitate a AFM, de procesare a dosarelor (!!??). Astfel, deși s-a susținut de către ministrul mediului că, în 2022, sunt disponibile, inițial, 600.000.000 lei pentru acest program, suntem în luna mai și n-a fost aprobat nici un dosar, nefiind deblocați nici un leu din cei 600.000.000 de milioane. Mai mult, de câteva luni, peste programul „casa verde fotovoltaice”, sub pretextul că AFM (instituție cu 31 servicii active, 228 posturi de execuție și 28 funcții de conducere – conform organigramei publicată pe site-ul instituției) nu are capacitate umană să proceseze cererile (!!??), s-a așternut o liniște totală, extrem de suspectă. Nici ministrul mediului – extrem de vocal și vehement, la început, când urmărea să-și facă imagine – nu mai spune nimic despre acest program, de parcă l-a lovit o amnezie totală(!?).
În altă ordine de idei, deși s-a făcut mare „tărăboi” cu blocajul de la înscriere, cu amenințări că „vor exista sancțiuni”, nimeni n-a fost sancționat și nimeni n-a pățit nimic pentru marea bătaie de joc. Din contra, șeful AFM, Fülöp Lóránd, ca „sancțiune” a fost păstrat în continuare, la șefia instituției (mutat, ulterior, în Ministerul Mediului, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului), „pedepsit” cu obligația să rezolve problema. Și a rezolvat-o. A blocat, total, programul! Iar ministrul mediului, foarte vocal când a fost vorba de „ratarea” înscrierilor, brusc, de la un moment și-a pierdut interesul pentru programul „casa verde fotovoltaice”, despre care nu mai spune nimic, de parcă totul se desfășoară conform programului.
Credeți că această tăcere și, mai ales, această tergiversare a analizei dosarelor, este întâmplătoare și poate fi justificată prin faptul că AFM nu are capacitate de prelucrare a dosarelor, când au 228 de funcționari de execuție? Eu nu cred! Pentru că, având în vedere tăcerea suspectă a ministrului mediului, lipsa oricărei acțiuni concrete privind analiza dosarelor și lipsa oricărei acțiuni concrete privind externalizarea analizei acestora (care, în fapt, e mai degrabă o șmecherie, menită să întârzie sau să blocheze implementarea programului), este evident că adevărul e altul. Mai degrabă, tăcerea ce s-a așternut peste acest subiect, coroborată cu lipsa de activitate a AFM în acest program, îmi întăresc convingerea că blocarea implementării programului „casa verde fotovoltaice” e ceva premeditat, respectiv că e efectul presiunii corporațiilor, ce dețin monopolul în energie, asupra AFM și Ministerului Mediului, pentru că nu vor să piardă clienții captivi și profiturile realizate din jefuirea clienților.
Pe de altă parte, tăcerea suspectă a ministrului mediului și lipsa de reacție a celorlalți miniștri ai guvernului, privind blocarea implementării programului „casa verde fotovoltaice”, reprezintă ceva extrem de grav: e dovada că trăim într-un stat mafiot, cu o structură de tip medieval, controlat de corporații monopoliste și că Guvernul României nu este un guvern care protejează interesele cetățenilor români, ci este un guvern care servește și protejează interesele mafiei din energie, care, cu ajutorul Guvernului, a creat un uriaș monopol pe energie și a făcut captiv consumatorul român, exact pe modelul moșieresc, feudal.
În concluzie, se pare că programul „casa verde fotovoltaice” se va debloca doar atunci când mafia din energie (corporațiile ce dețin monopolul în energie și consumatorii captivi) va fi de acord, în anumite condiții sau atunci atunci când Guvernul României se va trezi, va realiza că nu mai suntem în secolul  XX, și nu va mai fi subordonat mafiei monopolului din energie. Apropo! Vorbind de democrație. Vă dați seama unde ne situăm? Am ajuns în situația ca, la presiunea corporațiilor monopoliste, care au format carteluri de tip mafiot, guvernului nu-i mai pasă de cetățean și, precum în republicile feudale sau autocrate, guvernul, deservește, exclusiv, interesele mafiote corporatiste, permițând acestora să transforme cetățeanul liber, într-un cetățean captiv. Pentru că, în secolul XXI, trebuie, ori să fii foarte tâmpit, ori să ai mare tupeu și „cojones” babane, ca să sfidezi, în asemenea hal și să prostești astfel populația, că ai peste un miliard de lei alocați pentru programe privind energia verde, dar să nu dai nimic, pentru că ești la cheremul unor corporații, precum „ENEL”, „EON”, ”OMV”, „Lukoil”, „Rompetrol”, care au format carteluri prin care au feudalizat România și au transformat românii în iobagi.
Și, culmea, deși clamezi că servești interesele cetățeanului, nimeni nu a fost sancționat și n-a fost instituită, nici formal, vreo răspundere pentru o astfel de batjocură la adresa zecilor de mii de cetățeni care au depus cereri pentru finanțare ori a firmelor care au făcut investiții în utilaje și au angajat personal, în acest domeniu, ori pentru riscul iminent al pierderii fondurilor.
Ăsta da mafiotism instituțional și corporatist și asta da, manipulare și țeapă politicianistă! E model pentru istorie, nu-i așa?

Pavel ROMAN