Asociația Profesională a Sudorilor din România (www.asociatiasudorilor.ro) este singura asociație profesională din România care își propune să susțină toate școlile de sudură în limita posibilităților.

După ce în anul 2021 în luna septembrie, Fabrica Ford din Craiova a apelat la serviciile oferite de Şcoala de Sudură arădeană (www.scoalacrisan.ro) pentru un curs de specializare „blitz ” în sudură a unui număr de 12 salariați și în acest an firma de automobile craioveană a solicitat din nou deplasarea profesorilor de la Arad pentru a organiza un nou curs de data aceasta pentru un număr de 16 muncitori de la două dintre secțiile fabricii.


Astfel, ing. Eduard Crișan, profesor de teorie la Școala de Sudură Crișan, însoțit de maistru Gabi Chițescu au fost în perioada 11.08.- 15.08. 2022 la Craiova, unde cei 16 cursanți participanți au învățat noile tehnologii în materie de sudură, dar și cum să citească un desen tehnic, și nu în ultimul rând normele de protecție a muncii, atât de necesar de respectat în toate meseriile, dar în meseria de sudor în mod deosebit.
Deoarece la fabrica Ford se lucrează pe trei schimburi, muncitorii de la intreținere trebuie să asigure buna desfășurare a procesului de producție. La fel ca și în cazul firmei Air Liquide din București, sau cei de la Tomtim Tomnatic, o firmă din județul Timiș specializați în agrigultură, cei de la întreținere sunt de meserie lăcătuși mecanici, știu să sudeze, dar fac sudarea „după ureche”, și îmbinarea sudată se rupe, pierderile firmelor sunt în acest caz foate mari și timpul foarte scump. Este motivul pentru care tot mai multe firme apelează la acest tip de cursuri de scurtă durată.
„Pentru că seriozitatea şi profesionalismul a fost ceea ce a caracterizat mereu Şcoala de sudură arădeană, firma Ford din Craiova a apelat din nou la serviciile oferite de noi.
Reamintesc ca de fiecare dată, cu mândrie în suflet că Şcoala de Sudură Crişan se bucură de un real prestigiu la nivel naţional, și internațional, obţinut datorită serizităţii şi implicării în mod real în ceea ce înseamnă cursurile de pregătire în meseria de sudor electric, o meserie grea, dar frumoasă şi mai ales bine plătită. Am avut anul acesta cea de XX-a promoție de sudori, avem peste 250 de absolvenți, și ceea ce este foarte important de remarcat este faptul că toți lucrează în această meserie. Un alt lucru de care sunt foarte mândrueste acela că trei dintre foștii noștrii cursanți, cei mai buni dintre cei buni
au fost înscriși la cursurile Universității „ Aurel Vlaicu” din Arad cu care avem o strânsă colaborare, și care astăzi sunt ingineri sudori. După data de 15 septembrie vom începe cursurile cu o nouă serie, unde avem înscrişi deja 10 cursanţi, majoritatea tineri angajați ai unor firme arădene de top, care au decis să învestească în pregătirea propriilor angajați, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, fiindcă mâna de lucru se găsește din ce în ce mai greu”, a declarat Ioan Marin Crișan, directorul Şcolii de sudură.