În data de  data de 6 noiembrie 2022, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la sărbătorirea hramului Bisericii Ortodoxe Române din Chitighaz (Ketegyhaza),  “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.   Ziua a fost îmbogăţită de manifestarea culturală intitulată  „Satul meu, Chitighaz”. Cu această ocazie, a avut loc inaugurarea şi sfințirea a două troițe din piatră, una amplasată în fața colinei pe care este construită biserica din localitate, iar alta ridicată în Cimitirul Românesc din Chitighaz.

În această zi, în lăcașul de cult a fost săvârșită, potrivit tradiției, Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), împreună cu un sobor de preoți și diaconi, printre care pr. Florin Olteanu, parohul Chitighazului și protopop de Gyula. La ceremonia religioasă au asistat alături de credincioșii români chitighăzeni și oaspeți, din România şi Ungaria, de la Gyula, Otlaca Pustă şi Micherechi.

Sub genericul „Satul meu, Chitighaz”, a avut loc o întâlnire de socializare, pentru toți participanții la această sărbătoare, la sala festivă a Primăriei din localitate. Au mai participat la manifestare Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Elvira Ardelean, primar al comunei Otlaca-Pustă şi vicepreşedinte al AŢRU; Alexandra Abrudan, viceprimarul comunei Chitighaz; Maria Gurzău Novák, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI), ş.a. Biserica de zid din Chitighaz este situată în centrul comunei și datează din anul 1779, fiind ridicată în locul unei alte biserici românești, mai vechi.

Troiţele au fost realizate cu sprijin obținut prin proiect de finanțare, din partea Fondului de Subvenții „Gabriel Bethlen”, iar manifestarea tradițională menționată, dedicată satului, a fost susținută de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU. La finalul slujbei, pr. Olteanu a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat în realizarea acestor proiecte și celor care au sprijinit și alte lucrări importante de la parohie, cum a fost înlocuirea recentă a sistemului electronic de tragere a clopotelor. În perioada următoare, biserica românească din Chitighaz va intra în reabilitare amplă, fiind vizate acoperişul, turla bisericii şi mai multe lucrări de consolidare şi conservare. https://youtu.be/2u2qRH7wyBA