Poate, acum, „în ceasul al doisprezecelea”, guvernanții și parlamentarii români se vor trezi și vor renunța la șpăgi și primire de foloase necuvenite din partea austriecilor! Pentru că ceea ce au obținut marii investitori austrieci în România, au obținut prin corupție sau trafic de influență, nu cinstit, participând la licitații la care a câștigat cel care a oferit cel mai bun preț. De la privatizarea „PETROM” (contra unei sume modice, pentru ca „OMV” să preia și datoriile firmelor politicienilor, la „PETROM”), la acordarea prin atribuire directă a exploatării petrolului românesc (contra unei redevențe simbolice, în spatele căreia se ascunde mita), la privatizarea „BCR” și până la construirea unor fabrici de prelucrare a lemnului de către „Schweighofer”, în care au prelucrat lemn furat, încurajând astfel furtul de masă lemnoasă (făcând lobby asupra Parlamentului, pentru amendarea legislației în favoarea hoților de lemn), austriecii au profitat din plin și au exploatat, la maxim, corupția din România. Acum, când se discuta primimirea in Schengen, evident că austriecii n-au nici un interes ca România să între în Schengen. Cum să mai obțină ei monopol pe exploatarea resurselor României, dacă nu funcționează corupția? Iar reacția lor de respingere a votului pentru aderarea României la Schengen, deși se vorbește mult, nu cred că e generată de lobby-ul rusesc, ci mai degrabă de înțelegerea mizerabilă cu politicienii corupți din PSD, partidul care a favorizat preluarea „PETROM”, a petrolului și gazului romanesc de către „OMV”, a exploatării prin furt, de masă lemnoasă, pentru a fi prelucrat în fabricile „Schweighofer” și a privatizării „BCR”, aproape prin atribuire directă, de către „ERSTE Bank” Austria. Tandemul PSD – PETROM/ „OMV”, din cauza corupției, în urma monopului creat în domeniul extragerii și comercializării petrolului și gazelor, a ajuns în postura „să stingă lumina”, oricând au chef, în România, adică să aibă posibilitatea să lase România în beznă și fără căldură, la propriu.
Din cauza corupției, suntem la „mâna” austriecilor care, dacă vor, pot provoca o catastrofă în România, fără război, mai gravă decât cea provocată de ruși în Ucraina, unde au bombardat rețelele de electricitate și gaz.  Existența „OMV”, „Schweighofer”, „ERSTE Bank”, „Raiffeisen Bank”, adică a monopoluri create în domeniul exploatării și distribuției petrolului și carburanților, a gazului și derivatelor din țiței; în domeniul exploatării masei lemnoase (au falimentat toată industria de profil, românească); în domeniul sistemului bancar („BCR” a fost cea mai mare bancă din România), nu e un efect al capitalismului clasic, respectiv o manifestare a economiei de piață, ci e o acapararea a pieței, în stil mafiot, ce reprezintă o amenințare reală și certă la siguranța națională, la viitorul și la independența economică a României, dacă nu chiar la existența României ca stat (Apropo! Unde-au fost armatele de servicii românești, care destabilizează bugetul de stat prin numărul de personal și cheltuielile pe care le fac, când „OMV” și „Schweighofer”,  monopolizau economia românească și România devenea, prin corupție, dependentă, total, de capitalul austriac ?). Și cine-a creat această dependență strategică, de capitalul austriac, permițând unor corporații, precum „OMV”, „Schweighofer”, „ERSTE” sau „Raiffeisen”, să dețină monopoluri în România, dictând politică economică a României? Cine alții decât cei din PSD, care au privatizat „PETROM” și au permis „OMV” și „Schweighofer” să se dezvolte ca monopoluri și să elimine toată concurența din România? Ați uitat când guvernul Nastase justifica, mințind, că privatizarea păguboasa a „PETROM”, era o condiție a aderarii la UE? Acum nu mai e condiție și la Schengen? Pe de altă parte, dovadă că totul e cacealma și e premeditat, uitați-vă la „frăția” dintre „OMV” și „Lukoil”, „Gazprom”, „Rompetrol”, companii care controlează comerțul cu carburanți în România. De unde vine petrolul pentru rafinare, în România? Din Orientul Mijlociu, cumva? Nu fiți naivi! Tot petrolul, cu excepția celui exploatat de „OMV”, din România, vine din Rusia!
Ați auzit de vreo anchetă a autorităților române, vis-a-vis încălcarea embargoului, pe petrolul rusesc, la „PETROBRAZI”, „PETROTEL” sau „ROMPETROL”? Cu  PSD la putere, acest lucru n-o să se întâmple niciodată. Or, când România este condusă de o clasă politică coruptă, care trăiește din șpaga asigurată, direct sau indirect (locuri de muncă bine plătite, pentru rude și clientela politică, contracte generoase pentru firmele familiilor politicienilor si ale politicienilor, etc.) de corporațiile monopoliste, care fac legea, au vreun interes și vreun câștig dacă România intră în Schengen. Nu vă luați după „fenta”! PSD și clasă politică românească nu-și doresc întrarea în Schengen, pentru că Schengen înseamnă obligații și responsabilități și, mai ales, concurență loială, ceea ce presupune desființarea monopolului, adică a sursei corupției. Dacă monopolul „OMV” pe distribuția carburanților, pe exploatarea petrolului și gazului romanesc, monopolul „EON” și „ENEL”, pe distribuția gazului și energiei electrice, dispar, iar producătorii români de gaz și energie electrică vor opera într-o piață concurențială, vă dați seama ce „taifun” ar urma, pentru unele corporații ce supraviețuiesc exploatând corupția? Dar pentru clasa politică care supraviețuiește, exclusiv, din corupție? Poate sunt paranoia, dar mie, opoziția Austriei, când Guvernul și Parlamentul României dispun de atâtea „argumente” cu care ar putea „convinge” Guvernul austriac, să sprijine candidatura României la Schengen, mi se pare o înțelegere mizerabilă, de tip mafiot, în care politicienii români și statul austriac sunt câștigătorii, iar cetățenii români, perdanții. Era suficient ca Parlamentul României să pună pe tapet rediscutarea modului în care „OMV” exploatează petrolul și gazele românești (prin denunțarea unilaterală a unui contract care este expirat din 2014) și să ia măsuri urgente si reale ca „Schweighofer” să nu mai poată prelucra lemn furat și totul s-ar fi rezolvat. N-ar mai fi existat nici o opozitie din partea Austriei. De ce Guvernul și Parlamentul n-au reacționat, astfel? Adică „te porți cu mănuși” când „adversarul” e lipsit de scrupule?  Nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste, dar, în acest caz, e loc de multă, multă, interpretare, nu?
Pavel ROMAN