Sezonul balurilor româneşti, manifestări culturale specifice comunităţii istorice româneşti din Ungaria, a început în zilele de 27 şi 28 ianuarie 2023, date la care s-au desfăşurat  „Balul Românesc pe Țară”, la Gyula (Jula) şi Balul Românesc la Battonya (Bătania), ambele oraşe situate în judeţul Bekes (Bichiş). La ambele manifestări a participat şi consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni.
„Balul Românesc pe Țară” s-a desfăşurat în sala festivă a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), sâmbătă, 28 ianuarie 2023, în organizarea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI). La eveniment au luat parte circa 450 de persoane, din diferite localități în care trăiesc români din Ungaria, dar și oaspeți și oficialități din România și Ungaria, între care PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele AȚRU; Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Maria Gurzău Novak, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU;  Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV); Alina Pădurean, decanul FSUS din cadrul UAV;  Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu (jud. Arad); Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula. Din Ungaria, au fost prezenţi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti, ai autoguvernărilor locale, primari, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, etc. Programul cultural a fost divers,  un moment inedit inedit l-a constituit dansul „fetelor lui Mitică”, recompus după mulţi ani de către cadre didactice a LNB (Ioan Ruja, „domnul Mitică”, a fost profesor şi coregraf de dansuri populare, decedat în 2008). Programul cultural a mai cuprins evoluţiile Ansamblului „Doina Bihorului”, condus de artistul Gheorghe Gros; tineri ai echipei de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești din cadrul LNB; precum şi Ansamblul din Elek (Aletea), împreună cu mentorul lor, Gheorghe Bagy, maestru al artei populare din Ungaria. Ambianţa muzicală a fost susținută apoi de formația „Favorit” din Satu Mare.


Balul Românesc şi Ziua Culturală a Românilor din Battonya (Bătania), a avut loc în data de 27 ianuarie, la Casa de Cultură a oraşului. La manifestarea organizată de către Autoguvernarea Românească din Bătania, condusă de Gheorghe Mihuţ, au participat peste 200 de persoane, din Ungaria şi România. În oraşul Bătania, sute de români au achiziţionat imobile în ultimii ani, profitând de apropierea de municipiul Arad. Programul cultural al serii a fost asigurat de către cadrele didactice şi elevii Şcolii Geberale şi Grădiniţei „Lucian Magdu” din Bătania.