Trebuie precizat încă de la început că Serviciile de Informaţii ale Ungariei au reușit să penetreze toate structurile de decizie româneşti, la toate nivelurile, favorizate și de inacţiunea serviciilor de securitate româneşti.

Aceste acţiuni reprezintă, de fapt, punerea în practică a unui plan de integrare treptată a Transilvaniei în Ungaria, prin tot felul de acţiuni moderate, dar foarte bine organizate, în special în domeniul economic, și care vor aduce în final la anexarea forțată a Transilvaniei.

Încă de mai mulți ani se știa în anumite cercuri că MOL, compania petrolieră maghiară, pregătește o campanie agresivă în România pentru a ocupa o poziţie dominantă pe piaţa carburanţilor din România, prin înfiinţarea a aproximativ 200 de staţii de carburanți pe principalele artere care fac legătura între România și Ungaria și, în special, în orașele Transilvaniei. De anul trecut, observăm că pe autostrada A1, între Arad și Sibiu, în toate parcările, au apărut foarte multe stații de combustibil MOL, cu complicitatea Ministerului Transporturilor care gestionează aceste terenuri prin Direcția de Drumuri Naționale.

Trebuie precizat că după 1990, acţiunile spionajului maghiar au luat amploare, prin complicitatea factorului politic și au reuşit să penetreze toate structurile de decizie ale Statului Român. Dar despre aceste acțiuni maghiare vom vorbi cu altă ocazie, mai ales că în contextul actual, Ungaria, Austria și Olanda fac jocurile Rusiei.

Lazlo Petsy, în parteneriat cu UDMR și Consiliul Național Secuiesc, a demarat strângerea de semnături pe teritoriul României, personajele implicate în campania Minority Safepack reușind să strângă 271.665 de semnături în țara noastră.

Laslo Petsy a declarat în ziarul Átlátszó despre campania Minority Safepack: ”Inițiațiva secuiască? Măcar există? Sau pur și simplu au inventat-o? Există sau nu secui? Oricum, acesta este un lobby rusesc, inventat împotriva Uniunii Europene. Este absurd, chiar și FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) ar putea fi în spatele ei. Deci, dacă este posibil, această ințiativă trebuie aruncată în toaletă și spălată în câteva ore”.

Nu este clar de ce, Lazlo Pesty, știind foarte bine încă de la început că asupra lui Szilárd Kiss planează suspiciuni de afaceri cu Rusia, l-a folosit pentru campania Minority Safepack și din acest motiv acesta a fost în centrul atenției presei din Letonia.

András Rácz, expert în politica de securitate post-sovietică și maghiară a declarat pentru Átlátszó: „motivul pentru care Szilárd Kiss a eșuat controlului de securitate națională este că aceste informații sunt unele pe care statele membre ale UE și NATO le împărtășesc de obicei între ele, cu atât mai mult cu cât această fabrică specială de vize din Moscova, care a fost legată de numele lui Szilárd Kiss în mass-media maghiară, are legătură cu vizele eliberate aici pentru persoane din tot felul de medii dubioase care au venit nu numai în Ungaria, ci în toată Europa.”

András Rácz (sursa: ceid.hu)

Potrivit unui membru al personalului Institutului de Cercetare pentru Apărare Strategică de pe lângă Universitatea de Serviciu Public: „prezența lui Szilárd Kiss nu a fost observată de serviciile locale de securitate. Mai ales în contextul anului 2014, odată cu începutul războiului din Ucraina, s-a acordat tot mai multă atenție încercărilor de a schimba frontierele în favoarea Rusiei și de a influența politica de securitate a regiunii baltice. Sunt foarte mulți oameni din Ungaria care știu limba rusă la nivel de interpret. Deci, de aceea, sincer, nu înțeleg de ce cineva îl alege pe Szilárd Kiss”.

Laslo Petsy a mai declarat că l-a dus cu el pe Szilárd Kiss în Letonia pentru că ”fostul diplomat vorbește rusă la nivel nativ și este foarte familiarizat cu gândirea și cultura rusă. Mai mult, soția sa, Lenotska, este și ea de origine rusă. Lui Szilárd Kiss i-am cerut ajutorul deoarece acesta avea contacte, abilități lingvistice, cunoștințe culturale, iar dacă vorbim despre probleme tehnice și detalii, Szilárd avea un nivel foarte înalt de cunoștințe de limba rusă, ceea ce ne-a ajutat să trecem prin dificultățile de interpretare.”.

Szilárd Kiss (sursa: írdalá.hu/stab)

Trebuie precizat că Szilárd Kiss nu vorbește rusă la nivel nativ, deoarece în timpul unei discuții care a avut loc la Riga între Laslo Petsy și președintele partidului etnic rus de acolo, LKS, Miroslav Mitrofanov, care a fost difuzată și online, fostul diplomat a interpretat lamentabil. În cursul interpretării, a încurcat Lituania cu România, iar uneori a folosit fraze fără sens sau cuvinte de neînțeles în limba rusă.

László Pesty a mai spus că: „îi datorăm foarte mult lui Szilárd, care, după cum am menționat, a fost achitat de toate acuzațiile de către instanțele maghiare și este complet nevinovat, iar tot ceea ce i s-a imputat în ultimii ani s-a dovedit a fi calomnie. Este o persoană decentă care a făcut multe pentru inițiativa noastră”.

Este clar că László Pesty și Szilárd Kiss sunt cei doi artizani care construiesc relația secuiasco-rusă, iar Miroslav Mitrofanov, președintele partidului etnic rus, LKS, care se află în vizorul serviciului de securitate națională din Letonia, i-a spus lui László Pesty în februarie, la Riga, în cadrul unei discuții publice comune la care a interpretat Szilárd Kiss: „Ne dorim foarte mult să cooperăm cu orașele din Transilvania și vrem să ne bazăm pe tine, să folosim aceste relații.”

Miroslav Mitfrofanov și László Pesty la discuția publică de la Riga. Szilárd Kiss, interpretând în dreapta, nu este vizibil în imagine, deși mâna lui gesticuloasă este uneori vizibilă.

László Pesty a declarat că „începând din această seară, toată lumea din Transilvania va cunoaște numele lui Miroslav Mitrofanov, deoarece ”maghiarii ardeleni” nu știu prea multe despre Letonia, dar cu ajutorul mass-mediei toată Transilvania va ști că există o companie maghiară în Letonia și că Miroslav Mitrofanov este omul care ne-a ajutat”.

Dar Szilárd Kiss nu a interpretat exact acest lucru. Kiss a spus că ”maghiarii ardeleni” nu știu suficient despre problemele rușilor din Letonia și, prin urmare, este necesară desfășurarea unei campanii de informare pe această temă în ”Țara Secuiască”.

La finalul întâlnirii, Miroslav Mitrofanov a afirmat că ”acest lucru deschide calea unei viitoare cooperări”.

Mai mult, László Pesty a declarat că: ”în Țara Secuiască este necesară înființarea unui centru care să informeze secuii despre problema minorității ruse”.

În timp ce făcea campanie cu banii contribuabililor maghiari, László Pesty a început brusc să promoveze un nou site web. În fotografia de mai jos, publicată pe canalele legate de colecția de semnături secuii, se face reclamă domeniului gerilla.hu.

În această imagine apar și două adrese web aparținând lui Laslo Pesty.

Adresa web, scrisă pe o bucată de carton, nu este alta decât cea a noii companii a lui Laslo Pesty sau chiar a grupului său de companii. Gerilla.hu Kft., a cărei activitate principală este comunicarea, iar Gerilla Factory Kft., care este o agenție de publicitate și Gerilla Security Kft., care se ocupă de securitatea personală, au fost toate înregistrate vara trecută, iar astăzi toate sunt deținute de Laslo Pesty.

Diverse activități curente, cât și cele viitoare desfășurate de Laslo Pesty sunt anunțate pe adresa de web iar „cel mai important proiect al nostru este construcția brandului ”Secuii” pe continentul european”, „proiectul Star Trail”. În acest context, „vom începe construcția mărcii ”Secuii”, cu sediul în ”Ținutul Secuiesc”, folosind relațiile stabilite în timpul campaniei ”Sign it”, scrie Gerilla.hu.

După spusele unui membru din echipei lui Laslo Pesty, în timpul călătoriei sale la Moscova din aprilie 2021, un realizator de documentar a negociat cu mai multe companii ruse cu experiență în branding-ul local, care sunt foarte bune la proiecte de genul ”Transilvania” și care se pot aplica în afara Rusiei. În raport cu Transilvania, se pot folosi tehnicile, modurile de lucru și pot pune bazele unor relații viitoare pentru a concretiza acest proiect.

Interesant este că Site-ul web gerilla.hu este disponibil în două limbi, maghiară și rusă. Dar versiunea rusă conține un text care nu poate fi citit și în versiunea maghiară. În aceasta, soții Pesty scriu următoarele: „Suntem gata să protejăm interesele minorităților etnice catalane, basce, secuio-maghiare și ale altor minorități etnice europene, dar respectarea drepturilor omului, ale minorităților vorbitoare de limbă rusă din țările baltice este, de asemenea, importantă pentru noi. În viitorul apropiat, vom ne continua lupta pentru drepturile minorităților naționale indigene ale Uniunii Europene.”

„Suntem gata să mergem împotriva Bruxelles-ului, dacă este necesar”, se arată pe site-ul, disponibil și pe gerilla.ru, în limba rusă.

După cum putem observa, acțiunile Ungariei în spațiul secuiesc, așa cum relatează reprezentantul mișcării maghiare din Europa, nu sunt decât niște acțiuni ale maghiarilor din Ardeal, adică aceea populație vorbitoare de limbă maghiară, fără identitate națională, nerecunoscută nici măcar de către maghiari.

Trebuie precizat faptul că inclusiv Ungaria nu recunoaște așa-zisul ”ținut secuiesc”, secuii fiind folosiți doar pentru destabilizarea României și, ulterior, pentru a reuși să-și pună în practică planul de anexare a Transilvaniei.

Numai că problema revizionismului maghiar din Transilvania nu trebuie neglijată, deoarece propaganda maghiară dusă de Vickor Orban printr-un discurs istoric bazat pe o realitate deformată la nivel internațional induce ideea eronată că Transilvania ar fi pământ unguresc și că Tratatul de la Trianon a fost unul nedrept.

În fapt, Viktor Orban, numit și ”micul Putin de la Budapesta”, nu este decât o unealtă în mâna lui Putin, prin care acesta încearcă să destabilizeze atât România, cât și Europa și care prin decizii nefericite va amaneta Ungaria pentru foarte mulți ani de acum încolo, mai ales că maghiarii din Ungaria simt deja aceste politici falimentare ale lui Orban.

Așa cum spunea și I.L.Caragiale după ce s-a despărţit de un maghiar: „Nu! patriotismul lui e o meteahnă; nu mai e o virtute. Bine că ne-a ferit Dumnezeu pe noi, românii, de aşa meteahnă!”, în aceste vremuri, mai mult ca oricând, observăm că așa-zisul patriotism ambalat în revizionismul maghiar nu mai este o virtute nici pentru maghiari, dar nici pentru așa-zisul conducător Viktor Orban.