Sub genericul „Ianuarie românesc la Săcal”, Consulatul General al României la Gyula, cu sprijinul Școlii Generale Bilingve de Naționalitate Română din Săcal (Körösszakál) și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad,  a organizat o manifestare amplă dedicată Zilei Culturii Române, poetului Mihai Eminescu și Unirii Principatelor Române, desfășurată la Casa de Cultură din localitatea Săcal (jud. Hajdu-Bihar), în data de 31 ianuarie 2023.

La manifestări au participat peste 150 de invitați: cadre didactice și elevi români din Săcal și Apateu (Köröszegapáti), oaspeți din România și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), însoțit de alți clerici din cadrul eparhiei; Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Palfi Tamas, primarul localității Săcal; Ioan Cozma, directorul Școlii Generale Bilingve din Săcal, gazda evenimentului; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Bertold Netea, vicepreședintele AȚRU; Eva Iova Șimon, redactor-șef la publicația „Foaia Românească”; Delia Covaci, directorul publicației „Cronica”, ș.a.

Despre semnificația și scopul manifestării a vorbit în cuvântul de deschidere consulul general al României la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni. El s-a referit la Ziua Culturii Române, legată de nașterea lui Mihai Eminescu; Unirea Principatelor Române, dar și împlinirea a 72 de ani de la prima apariție a “Foii Românești”, publicație simbol a românilor din Ungaria. Au mai adresat cuvinte de salut Gheorghe Cozma, președintele AȚRU; doamna decan Alina Pădurean; primarul Palfi Tamas și dir. Ioan Cozma, care le-a mulțumit profesorilor și elevilor care au pregătit programul, dar și tuturor celor care au răspuns invitației sale. Un cuvânt de binecuvântare și de felicitare a transmis și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

A urmat apoi un program artistic, cu versuri și cântece de Mihai Eminescu, prezentat pe rând de elevi de la Școala Bilingvă din Săcal și de la Școala dim Apateu și un moment cultural prezentat de studentul Ticula Alexandru, cu sprijinul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi  Sociale din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad. Cu această ocazie, elevii Școlii din Săcal au pregătit și o serie de desene cu Mihai Eminescu, care au fost prezentate publicului la Casa de Cultură.

La finalul programului de la Săcal, oficialitățile și invitații au participat la o ceremonie organizată la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, amplasat în curtea Bisericii Ortodoxe Române din Apateu, unde Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și ceilalți clerici au săvârșit o slujbă de pomenire, iar consulul general Florin Vasiloni; doamna decan Alina Pădurean și dl. Gheorghe Cozma au depus coroane de flori, din partea Consulatului General al României la Gyula, a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și a Universității “Aurel Vlaicu” din Arad.

A fost prima manifestare de acest fel organizată la Săcal și ea încheie seria evenimentelor publice din acest an, organizate de către Consulatul General al României la Gyula, dedicate Zilei Culturii Naționale și Unirii Principatelor Române, în comunitatea istorică românească din Ungaria. https://youtu.be/bJHNkijKm5c