– Ai zis că „Familia Tót” e dramă, mami, mi-ai promis o dramă, dar… mie mi s-a părut a fi comedie. Bine, nici comedie n-a fost, ci… cum se numesc piesele astea care sunt și comedii și drame?
– Bravo! Ai observat bine. Combinația dintre comedie și dramă naște comedia dramatică. E ca-n viață. Și cu râs, dar și cu plâns. Ți-a plăcut?
– Daaa… Maiorul a fost lupul din Scufița Verde, nu?
– Da, Andrei Elek se numește.
– Foarte bine a jucat. Îi stă bine în roluri din astea, cred, de lup zăbăuc, ca-n piesa aia, sau de nebun, de maior nebun, cum a fost în piesa asta. Îmi place tipul.
– Ce ți-a mai plăcut?
– Mi-a plăcut subiectul ăsta, știi tu, referitor la părinți, la cât de multe sunt în stare să facă părinții pentru copiii lor; se și umilesc pentru copiii lor. Ai văzut ce fețe expresive juca mama?
– Da, Angela Petrean Varjasi era mama, iar tata era…
– Mami, serios acuma, sper că nu-mi spui că tata era Zoltan Lovas, de parcă n-aș ști…
– Hahahaaa…
– Știu și că fata era Calița Nantu, lângă care am stat noi în sală la piesa aia, mai știi?, și pe care am văzut-o în lanul de lavandă și-n Scufița Verde, ce voce faină are… Apropo, ai observat ce bine s-a potrivit muzica clasică în piesa asta cu fazele triste, dificile?
– Da, a fost ca un laitmotiv.
– Ce este un laitmotiv?
– Este un fragment care se tot repetă, cum să-ți explic eu ție… Într-o melodie, de exemplu, un laitmotiv este o bucată care apare mereu; într-o poezie, e un refren, care și el apare mereu. Așa să încerci să-l ții minte!
– Aha! Deci, da, muzica asta clasică chiar a fost un laitmotiv care tot apărea, mai ales în momentele triste, da…
– Ai putea să-mi faci un rezumat al piesei?
– Maaamiii… serios? Normal: o familie care avea un băiat plecat pe front și o fată rămasă acasă a primit vizita unui maior care îl cunoștea pe băiatul lor. Ei s-au purtat frumos de tot cu maiorul ăsta, care era cam dus cu pluta, doar pentru ca și el, când se duce înapoi pe front, să se poarte frumos cu feciorul lor. Ce păcat că băiatul lor a murit…
– De fată ce-mi spui?
– Era cam ușor influențabilă. Bine, își iubea familia, dar parcă prea de tot se dădea pe lângă maior!
– Poștașul cum ți s-a părut?
– Era analfabet oare? Bine, în piesă, nu în realitate… Hahahaaa… M-am tot întrebat dacă e analfabet, că n-am prea înțeles de ce punea lumea din sală să-i citească corespondența… A fost simpatică actrița aia!
Carmen Vlaga Bogdan se numește.
– Oricum, piesa a fost faină. Auzi, la final Zoli l-a ucis pe maior pentru că i-a scos toată familia din minți? Asta era?
– Hei. Nu dezvăluim, că pun discuția asta pe feisbuc și nu mai merge lumea să vadă piesa, că spoilerim!
– Într-o zi, va trebui să-ți cer niște favoruri pentru pusul ăsta pe feisbuc…
– No problem. Cere-mi!
Eugenia CRAINIC
Foto: site-ul TCIS