Și uite-așa, în satul nostru de la poalele Munților Codru-Moma, anotimpurile se succedaseră în ordinea stabilită de mii de ani, noi crescuserăm fără să bagăm de seamă, eu ajunsesem prim-secretar UTC pe orașul Sebiş iar Floricel îmi povestea că și el își caută de-acuma o pirandă, când lui Nicolae Ceaușescu i s-a pus pata să construiască încă un canal, ce ar urma să lege Bucureștiul de Dunăre, ba să facă și o Casă a Poporului (actualul Palat al Parlamentului), așa că avea nevoie stringentă de forță de muncă. Calificată sau nu. Și așa s-a pomenit nană Brândușa cu Miliția la ușa bordeiului, cu intenția vădită de a-l sălta pe Floricel, care, deși locuia într-o poiană, nu era deloc încadrat în câmpul muncii.
Și, deși pe vremea comunismului biruitor protestele și demonstrațiile erau o raritate, am sfătuit-o pe ascuns pe nană Brândușa să se înființeze a doua zi cu cei nouă puradei în fața Primăriei Sebiș și să se pună cu toții pe jelit și tânguit și să se plângă că dacă Partidul Comunist Român o să-l ia pe Floricel, care-i cap de familie, ei o să moară cu toții de foame. Până la urmă l-am convins pe secretarul pe oraș cu propaganda, un activist căruia îi era frică de scandalul iscat de țigănetul bocitor in strada, să vorbească la Arad, la Școala Populară de Artă, să-l înscrie pe Floricel la clasa de vioară, ca să i se poată elibera apoi un atestat de lăutar liber profesioniost.
Numai că Florea-al meu, deși poseda o ureche muzicală formidabilă, după cum v-am spus, a părăsit școala în clasa întâi și habar n-avea să scrie sau să citească, decum să cunoască notele muzicale, așa că atunci când s-a pomenit în Arad, a intrat în vorbă cu niște compatrioți care cerșeau prin gară și așa a aflat el că în Micălaca și-a ridicat corturile un circ nemțesc, unde se produce și o trupă de țigani sinti și roma cu un număr de pantomimă și acrobație, botezat ”Zugvögel” (păsări călătoare). Și, cum sângele apa nu se face, indiferent de limba vorbita, zigeunerii l-au cooptat imediat și pe el frățește, să le completeze partea muzicală cu vioara lui fermecată.
(va urma)