Joi, 2 martie 2019, la Casa de Cultură a orașului Aletea (Elek), din Ungaria, Consulatul General al României la Gyula, a organizat o amplă manifestare, denumită „Mărțișor românesc la Aletea”, dedicată sosirii primăverii, dar și promovării culturii, valorilor, tradițiilor și identității naționale românești. Reprezentanţa românească de la Gyula a fost sprijinită în organizarea acestei manifestări de către Primăria oraşului Ineu (jud. Arad), Şcoala Generală Română din Aletea, Primăria şi Casa de Cultură „Reibel Mihaly” din Aletea. Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul de salut al consulului general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni, care a subliniat importanţa simbolică a mărţişorului românesc, ca element reprezentativ al etosului român, recunoscut la nivel internaţional de către UNESCO, ca element de patrimoniu imaterial universal.


Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 250 de persoane, între care s-au numărat cadre didactice şi elevi de la şcolile din Aletea, precum și multe oficialități, printre care Andreea Dogariu, directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Budapesta; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu; Gyorgy Szeleszan, primarul orașului Aletea; Rakoczine Trion Emese, primarul localităţii Chitighaz (Ketegyhaza); pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula şi reprezentant al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV);  Bertold Netea, vicepreşedintele AŢRU; Petru Sălăjan, directorul Școlii Generale Române din Aletea; Maria Novac, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU; Tiberiu Iuhas, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bekescsaba; Gheorghe Bágy, vicepreședintele Autoguvernării Românești din Aletea; Erika Haas, directorul Casei de Cultură din Aletea; Dana Nemes, directorul Colegiului “Mihai Viteazu” Ineu; Monica Pele, directorul Spitalului de Psihiatrie Mocrea; Delia Kovacs, redactor-şef al publicaţiei “Corinica”; Anita Laszlo, redactor la publicaţia “Foaia Româească”, ș.a.


Au adresat cuvinte de bun venit și de salut primarii Gyorgy Szeleszan şi Călin Abrudan.  Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), a prezentat un material amplu şi bine documentat despre Mărţişor.
Evenimentul cultural de la Aletea a cuprins și multe momente artistice apreciate de public: dansuri populare tradiţionale româneşti prezentate de către elevi ai Școlii Generale Române din Aletea; renumitele dansuri românești din localitate, oferite de Ansamblul „Păstrătorii Tradițiilor din Aletea”, liderul căruia fiind Gheorghe Bágy, un venerabil artist al artei populare din Ungaria.


Din Ineu, Arad, prin grija Primăriei şi Casei de Cultură, au evoluat în faţa publicului Ansamblul folcloric “Doina Crișului” Ineu; prof. Raluca Belean și Alexandra Madarasz, duet flaut; grupul “Ineuanii”; solistele Teodora Sîrbu și Sorina Măgurean.
Tuturor copiilor și doamnelor le-au fost dăruite mărțișoare tradiționale românești, înmânate de către consulul general Florin Trandafir Vasiloni şi primarul Călin Abrudan. Cei prezenţi au putut viziona o expoziţie de costume populare reprezentative, aduse la Aletea prin grija Primăriei şi Casei de Cultură Ineu. Evenimentul a fost preluat și va fi mediatizat de către de către Studioul din Szeged în lb. română al TV naţionale ungare. La final, Consulatul General al României la Gyula a oferit tuturor participanţilor o recepție, iar cei prezenţi au putut degusta vinurile Cramei “Dradara”, din zona Mocrea-Ineu.


Manifestarea culturală de la Aletea a fost un bun prilej de prezentare a valorilor și tradițiilor populare românești, dar și un mijloc de a întări coeziunea între participanți, identitatea lor românească și legăturile între românii din ţară şi cei din Ungaria. Oraşul Aletea, din judeţul Bekes, este situat în apropierea graniței cu România, aici trăind patru minorităţi etnice: români, germani, slovaci și romi, ce conviețuiesc dintotdeauna, în mod pașnic, împreună cu populaţia majoritară maghiară.