Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit la finalul săptămânii conferința internațională “Adevărul, ca și condiție a stabilității regionale (Truth as a Condition of Regional Stability)”, organizată de Institutul pentru Studii Geopolitice din Ljubljana.

Experți din România, SUA, Israel, Germania, Serbia, Franța, Slovenia, Japonia au dezbătut situația Balcanilor în Primul Război Mondial, suferințele sârbilor din Sarajevo în perioada   1991-1995 și subiectul Masacrului de la Srebrenica (iulie 1995).

Au susținut lucrări: Bozidar Panici (România), Mile Bjelajac (Serbia), Bogdan Levy (Slovenia), Raphael Israeli (Israel), Darko Tanasković (Serbia), Patrick Barriot  (Franța), Gideon Greif, (Israel), Steven Meyer (SUA), Markus Goldbach (Germania), Marija Durić (Serbia), Yuki Osa (Japonia).

Unul din cele mai importante nume prezente la conferință a fost prof. dr. Steven Meyer (SUA), fost director adjunct al CIA Balkan Task Force (BTF) în perioada războiului din Bosnia și Herțegovina (1992 – 1995).

„A fost o onoare pentru noi să fim parteneri ai acestei conferințe. Consider că este un bun început pentru proiectele viitoare pe care ne dorim să le derulăm alături de Institutul pentru Studii Geopolitice din Ljubljana cu care universitatea noastră a încheiat un parteneriat” a declarat rectorul UAV, Ramona Lile.

„Această conferință a deschis calea unor noi discuții, a unei colaborări cu mediul academic. Este doar un mic pas spre un viitor mai bun. Mulțumim universității pentru sprijin și implicare și ne dorim să revenim aici, la Arad, la universitate” a declarat organizatorul acestei conferințe, prof.dr.  Bogdan Vukosavljevic.