În data de  18 iunie 2023, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Români” , a fost  comemorat la Gyula preotul  Iosif  Beșan, la împlinirea a 110 ani de la trecerea sa la cele veșnice. Acesta a slujit ca preot, timp de 40 de ani, la biserica românească din Gyula, care astăzi are rang de Catedrală Episcopală. La liturghia arhierească şi la manifestările legate de inaugurarea unui monument  în Cimitirul Românesc din Gyula,  a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Slujbele religioase au fost celebrate de către Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoţi din Ungaria şi România, de la Chişineu-Criş. La manifestări au participat credincioşi români din Gyula, numeroşi oaspeţi din România, Corul Parohiei Ortodoxe Române din Chişineu-Criş, precum şi  oficialităţi: Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU) și Flavius Chereji, primarul orașului Chișineu-Criș, jud. Arad. Alin Ciotea, cântărețul Catedralei din Gyula, a evocat personalitatea pr.  Iosif Beșan. Acesta s-a născut în anul 1847, în satul bihorean Peștere. Între anii 1870-1910 a activat ca preot la Gyula, fiind în perioada 1882-1884 şi protopop de Chişineu-Criş. În anul 1913 a decedat, fiind înmormântat la Gyula. https://youtu.be/QjTih_KPUfU

Pentru elevii români din clasele a VIII-a de la Şcolile Generale din Micherechi (Mehkerek); 13 elevi, (16 iunie 2023); Aletea (Elek), 10 elevi; Chitighaz (Ketegyhaza), 14 elevi;  şi din Gyula, 45 la număr (17 iunie 2023), clopoţelul a sunat pentru ultima dată în această etapă de învăţământ. Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, însoţit de alţi membri ai misiunii,  a asistat la manifestările organizate în cinstea absolvenților. Dintre absolvenţi, vor continua studiile liceale la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula un număr de 10 elevi de la Micherechi, 1 elev de la Chitighaz şi 30 de elevi de la Gyula.

La serbarea de la Micherechi (Méhkerék), care a avut loc la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din localitate, care a fost arhiplină şi cu această ocazie, au participat printre alţii PS Siluan, episcopul Episcopiei Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AȚRU), alte oficialităţi locale şi mulţi părinţi. Ca de fiecare dată, serbarea s-a încheiat cu înălţarea spre cer a unor baloane de către absolvenți.

Sâmbătă, 17 iunie, în sala “Centrului Cultural Românesc “, din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor din clasele a VIII-a a Şcolii Generale de aici.

La acest eveniment au fost prezenţi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; PS Siluan, episcopul Episcopiei Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria,  Gheorghe Cozma, preşedintele AȚRU; Maria Gurzău Czeglédi, directorul liceului, cadrele didactice de la şcoala generală şi liceu, elevii acestei instituţii de învăţământ, părinţii elevilor şi alţi invitaţi. O delegație a Fundației ”Pax” din Timișoara, condusă de prof. univ.dr. Ioan Petroman, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, a oferit premii la trei profesori, pentru „păstrarea valorilor româneşti în Diaspora”, precum şi câte un premiu în valoare a 100 Euro pentru 12 elevi, cei mai buni din cele 12 clase ale liceului.

Serbările din toate localităţile menţionate, la care au asistat sute de persoane au cuprins câte un montaj literar-artistic prezentat bilingv de către absolvenți, precum și primirea simbolică a unor trăistuțe, din partea elevilor din clasele a VII-a de la cele patru școli în care învață copii ai românilor din Ungaria. https://youtu.be/ZHyn9lksSeM