În perioada 21-23 iulie 2023, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la ediția a XI-a a Festivalului “MedievArtFest” desfăşurat în oraşul Ardud, jud. Satu-Mare.
În organizarea Casei de Cultură „Dr. Augustin Mircea” Ardud, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Ardud, Festivalul MedievArtFest Ardud 2023 a deschis spre public o fereastră spre trecutul istoric. Manifestările au prezentat publicului ritualurile ordinelor cavalerești, al meșteșugarilor; legendele, dansurile și cântecele medievale alături de faptele de arme și luptele cavalerești ale Evului Mediu, publicul fiind invitat să adere la valori prețuite de istorie precum vitejia, curajul, cavalerismul și iubirea de neam.
Evenimentul din acest an a cuprins numeroase activităţi interactive, de la ateliere meşteşugăreşti până la demonstraţii de luptă şi spectacole pentru toate vârstele, muzică, dansuri medievale, activităţi pentru copii și concerte live, totul în regia directorului artistic al festivalului, actorul şi regizorul Liviu Pancu. Festivalul, aflat în acest an sub semnul Timpului, a prezentat publicului multiple programe de muzică și dansuri medievale, piese de teatru, animații medievale, ateliere și tabere meșteșugărești, cavaleri, domnițe, războinici, trubaduri și menestreli.

 


În marja acestei manifestări, cei interesaţi au participat la un simpozion internaţional, ”Anul marilor schimbări – 1848”, cu prilejul aniversării a 175 de ani de la desfășurarea revoluție pașoptiste, la care au participat autorităţi locale şi centrale; oameni de cultură şi reprezentanţi ai mediului universitar din România, Ucraina, Ungaria, Polonia.
Au transmis cuvinte de salut Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud; Irina Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Au prezentat lucrări ştiinţifice universitari şi oameni de cultură, printre care academician prof. univ. dr. Ioan Bolovan și conf. univ. dr. Lucian Turcu de la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Această activitate a fost finanţată printr-un proiect aprobat de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020 – ENI-CROSS BORDER COOPERATION și este inclusă în proiectul cu titlul: „Moștenire comună – Conservarea si revitalizarea patrimoniului istoric al Cetății Pniv din Ucraina și al Cetății Ardud din România pentru dezvoltarea turismului” („SHARING HERITAGE: Preserving Historical Legacy of Pniv Fortress in Ukraine and Ardud Fortress in Romania for Tourism Development”) 2SOFT / 2.1 / 169.
În marja participării la festivalul de la Ardud, invitaţii au vizitat Casa Memorială “Iuliu Maniu” din loc. Bădăcin, Muzeul Holocaustului situată în Sinagoga din Şimleu Silvaniei, precum şi alte obiective turistice din jud. Sălaj.
În cadrul festivalului, publicul participant a avut parte de o experiență medievală inedită alături de cei peste 150 de artiști. Au prezentat programe artistice trupele Corvus Corax (Germania), Holloenek (Ungaria) și Codex (România), iar atmosfera medievală a fost asigurată de Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu-Mureș, Golden Griffon din Oradea, Străjerii Cetății Neamț din Târgu-Neamț, Teatrul Scena din Târgu-Mureș, Garda Cetății Deva, Scutierii din Sebeș, Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud, Lupii de Foc din Târgu-Mureș și Compania Dragonului din Timișoara.