În zilele de 7-8 noiembrie 2023, consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, aflat pe final de mandat, in perspectiva preluarii mandatului de consul general al Romaniei la Szeged, a efectuat vizite de rămas bun la conducătorii celor mai importante instituţii ale comunităţii istorice româneşti din oraşul Gyula, având de asemenea întrevederi cu reprezentanţi de seamă ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria.
Discuţiile au vizat stadiul relaţiei bilaterale româno-ungare; situaţia comunităţii istorice româneşti din Ungaria; perspectiva dezvoltării acesteia; identificarea de mecanisme care să sprijine menţinerea identităţii lingvistice, culturale, etnice şi religioase a comunităţii; oportunităţile de finanţare oferite de Programul Interreg Romania-Ungaria şi alte elemente de interes.

Consulul general Florin Vasiloni a vizitat sediul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, unde a avut o întrevedere cu Prea Sfinţitul Siluan, episcopul acestei eparhii. În continuare, diplomatul român a vizitat sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), unde a avut o întrevedere cu Eva Iova-Şimon, redactor-şef al publicaţiei „Foaia Românească”, membru al prezidiului UCRU.
La Liceul, Şcoala Generală şi Căminul de elevi „Nicolae Bălcescu”, singura instituţie la nivel de liceu a comunităţii româneşti din Ungaria, şeful reprezentanţei româneşti la Gyula s-a întâlnit cu directorul instituţiei, Maria Gurzău-Czegledi, cu directorii adjuncţi Andreea Cefan, Ana Repinschi şi Ildiko Pilan, dar şi cu întreg corpul profesoral al instituţiei, care cuprinde peste 40 de cadre didactice.


La sediul Centrului de Documentare şi Informare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), consulul general Vasiloni a dialogat cu Maria Novak, Directorul instituţiei, vizionând împreună şi expoziţia de picture şi grafică „Grup 4”, a unor artiţti plastici din România, de la Arad. Diplomatul român a vizitat redacţia publicaţiei „Cronica”, având un dialog cu Delia Covaci, redactor-şef.
Consulul general a vizitat sediul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), unde a dialogat cu Gheorghe Cozma, preşedintele instituţiei şi cu alţi membri ai conducerii instituţiei şi ai Oficiului AŢRU.