˝Mai deunăzi, primarul Gheorghe Falcă a lansat, cu ocazia unei conferințe de presă, o provocare parlamentarilor USR: să ”facă demersuri la București” pentru ”a aduce” bani de la Guvern pentru acoperirea pierderilor de la CET, pentru lucrări la stadionul UTA, la liceele Aurel Vlaicu, CFR și Liceul de Construcții. Mai cerea primarul Aradului bani pentru hotelul Ministerului Educației din parcul Reconcilierii. Pe această cale aș dori să îi răspund provocării, așadar, domnule primar:

Mă aflu în Parlamentul României tocmai pentru a crea premizele ca acest tip de politică, pe care dumneavoastră îl afișați ca fiind ”în interesul arădenilor” să dispară! Nu sunt acolo pentru a face antecamera miniștrilor sau decidenților momentului, nu pentru a mă căciuli pe la cineva pentru favoruri, nu pentru a face trafic de influență. Toți avem de pierdut, inclusiv arădenii, în măsura în care perpetuăm acest trafic mizerabil între banul public și imaginea politică, în măsura în care promovăm același fel păgubos de a distribui resurse pe criterii subiective sau politice, în măsura în care valorizăm ‘pixul’ cuiva.

Reprezint arădenii pentru a lupta împotriva clientelismului, pentru a crea mecanisme independente și autonome prin care să se deruleze finanțarea investițiilor, care să depindă strict de oportunitate și sustenabilitate. Sunt Senator și reprezint arădenii pentru a depolitiza actul de guvernare și de administrație în România.

Dumneavoastră, domnule primar, ați rămas captiv în această paradigmă: lucrurile se rezolvă printr-un telefon, printr-o întrevedere tête-à-tête. Credeți în continuare că un politician e de apreciat în măsura în care ‘are intrare’, fie ea și clandestină și ilegitimă pe la potentații zilei. Personal, sunt la București pentru a cultiva relații instituționale, nu personale.

Așadar nu domnule primar, nu am să fac ‘demersuri’, nu am să ‘rezolv’ situații și nu am să ‘deblochez’ investiții. În schimb am să fac altceva: am să fac tot ce pot pentru ca nimeni să nu mai facă asta în România. Voi face totul pentru ca aceste lucruri să nu mai depindă de vreo persoană, indiferent cine ar fi aceea. Să nu mai poată nimeni să spună în România: ‘eu am făcut autostrada’, ‘eu am renovat liceul’, ‘eu am acoperit patinoarul’ sau ‘eu am pus gazon pe stadion’. Meritul pentru aceste acțiuni revine cetățenilor, ei sunt cei care plătesc taxe, ei sunt cei care finanțează atât lucrările, cât și pe cei care trebuie să le gestioneze.˝

senator Adrian Wiener