Piața medicamentelor e controlată de o Mafie internațională care eludează legislația și câștigă sume colosale din plimbatul medicamentelor dintr-o țară în alta, fentând taxa clawback (Ex: dacă pun pe piața, în Germania, medicamentele produse, Bayer Germania plătește taxe clawback de producător. Dacă le achiziționează din alt stat, fentează taxa, chiar dacă sunt produse în Germania și le pot pune în vânzare la prețuri mult mai mici decât prețurile impuse de guverne. Iar România le achiziționează la prețuri fără taxa clawback, pentru necesarul intern, dar ele, în fapt, se întorc în Germania, piața liberă fiind cea care reglează accesul la medicamente, pe principiul celui ce-și permite.

Pentru rolul de „furnizor”, contribuabilul român încasează niște „comisioane” amețitoare, încât este complet dezinteresat să mai asigure medicamente accesibile pentru piața română)! România e una dintre verigile prin care se rulează medicamentele, pentru că nu avem (din păcate, nici Germania) o legislație adaptata la nivelul fraudelor fiscale și nu există interes pentru a stopa acest fenomen. Culmea, cel care este păgubit, este cetățeanul român, care doar formal mai are acces la medicamente compensate, gratuit sau la prețuri accesibile. În realitate, prin tot felul de mecanisme frauduloase, bugetul asigurărilor de sănătate este fraudat prin politica prețurilor (statul român subvenționează medicamente comercializate la prețuri duble și triple față de celelalte țări din UE și este mituit, prin reprezentanții săi, să ducă o politică de falimentare a producătorilor interni, pentru a nu face concurență marilor concerne europene de producere a medicamentelor), românul fiind jefuit ca-n codru și pus în situația, dacă vrea medicamente, să plătească mai scump decât în Germania sau alte țări europene. Iar exporturile paralele se fac în complicitate cu producătorii de medicamente și mafiile de pe piețele din occident (Germania, Franța, Italia etc.).

Nu exista nici voință și nici interes pentru a se reglementa piața medicamentelor, pentru că mita (se cheltuie dar se și câștigă sume exorbitante), în acest sector, este cea care face legea. Firmele producătoare și distribuitorii sunt atât de puternici încât pot face ce vor, cu oricine și cine se opune este anihilat rapid. Pot schimba guverne, dacă nu reacționează cum vor, pot schimba miniștrii și managerii de spitale ce-i deranjează și chiar pot duce omenirea într-un nou conflict mondial, la fel cum al procedat Krupp și BASF când l-au finanțat pe Hitler pentru a controla, ulterior, piața mondiala a metalului și produselor chimice. Pentru că piața medicamentelor e una dintre cele mai mari, monstruoase, cinice și murdare piețe din lume, unde se tranzacționează sume colosale și se obțin profituri incomensurabile, vânzându-se mai mult iluzii decât ceea ce se susține, prin cel mai deșanțat și mai mincinos marketing posibil.

Imaginați-vă cât profit se realizează din comerțul cu medicamente în condițiile în care cheltuielile de producție nu reprezintă nici 10% din prețul de vânzare al medicamentelor în farmacii și spitale. Și asta în condițiile în care, conform statisticilor, 90% din medicamente sunt inutile și n-au nici un efect benefic asupra organismului uman. Ca să nu mai vorbim de piața așa ziselor medicamente (produse) homeopate, unde procentul cred că este de 99%, fiind clar un comerț mai mult ilicit decât licit și unde înșelăciunea (prin prezentare de proprietăți și efecte inexistente) atinge stupidul.

Pavel ROMAN