De data aceasta nu iarna ne-a găsit nepregătiți, ci coronavirusul. Mai deunăzi premierul Orban dădea vina pe fostul guvern de lipsa de echipament medical existent în spitale. Așa vroia să ascundă, sub preș, mizeria existentă în unele spitale administrate de consiliile județene, conduse, de ani de zile, de liberali. După cazul Spitalului Județean Suceva, unde mai toți medicii au fost infestați cu coronavirusul din cauza indolenței directorului, prieten al liberalului Gheorghe Flutur, putem reține și situația de la Arad. La Spitalul Județean Arad, administrat de 14 ani de zile de regimul Falcă, tronează incompetența, tocmai din cauza politizării excesive a actului medical.

Directorul spitalului este numit politic de conducerea CJ, iar contractele de achiziții sunt preluate de căpușele de partid, care se îmbogățesc, pe spatele sănătății arădenilor. Acum, în plină criză de coronavirus funcționează legea omertei, nimeni neștiind care este soarta medicilor și asistentelor de aici, deoarece conducerea refuză să prezinte situația reală.

Anul trecut, Spitalul Județean Arad se afla în faliment, având datorii istorice de 18 milioane de lei. Conducerea unității salariale nu era în stare decât să achite salariile medicilor și personalului medical, fiind în imposbilitate de a investi în modernizarea și utilarea spitalului.

Spitalul, o vacă de muls

Mai mult, spitalul este căpușat de ani de zile de clientele locală, un exemplu în acest sens fiind clinica Cardiolife, care funcționează în sediul spitalului, spațiu oferit acestei unități sanitare, în urma unei decizii luate de consilierii județeni ai PNL. Astfel, în 2017, procurorii deschideau un dosar penal pentru deconturi ilegale făcute Spitalul Județean Arad, beneficiari fiind medicii de la Cardiolife (condusă de dr. Dina – foto mijloc). Mulți doctori lucrau, în același timp  și la Cadiolife și la Spitalul Județean.

Polițiștii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, au audiat, în 2017, sute de arădeni care au ajuns, la un moment dat, să se trateze sau să se opereze la clinica privată Cardiolife. Anchetatorii vizau diferite intervenţii chirurgicale care ar fi fost decontate atât de Casa de Asigurări de Sănătate, dar ar fi fost plătite şi de pacienți, cu sume de 12.000-13.000 de lei pentru operaţiile pe cord deschis.

Un alt capitol vizat de anchetatori se referea la îngrijirile medicale post-operatorii.Arădenii care ajungeau la Cardiolife erau operaţi acolo, dar imediat după intervenţia chirurgicală erau trimişi pe secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Arad. Practic, deşi se operau la privat, erau îngrijiţi de spitalul de stat până la externare. Lucru care ar fi creat se pare prejudicii Casei de Asigurări de Sănătate. Dosarul penal se află încă în lucru.

Un băiat deștept în sistemul de sănătate

O căpușă a Spitalului Județean Arad a fost, ani de zile, un ”specialist” în sănătate, pe nume Horea Timiș, fost șef al Direcției de Sănătate Publică Arad, care s-a zbătut mult să ocupe funcția de manager la acest spital. După ce și-a făcut de cap la Alba Iulia, susținut fiind de baronul local, Mircea Hava, medical Timiș a fost preluat de Gheorghe Falcă, la Arad..

Horea Timiș este un tânăr medic, care a ajuns rapid în fruntea  spitalului orășenesc din Zlatna, apoi  la conducerea  Direcției de Sănătate Alba, având susținerea liderilor PNL Alba, Mircea Hava și Ion Dumitrel. O trecut o perioadă prin funcția de consilier al ministrului Sănătății, prin 2014,  ca apoi să-și deschidă o afacere privată, prin care să asigure consultanță  spitalelor de stat. Mai exact, folosindu-se de feed back-ul asigurat de funcția de conducere la nivelul Direcției de Sănătate din județul Alba, medicul Timiș, s-a retras în sectorul privat, obținînd  finanțare de la bugetul de stat, pentru studii de impact privind îmbunătățirea calității actului medical. O evidentă stare de conflict de interese!

Mai mult, grație relațiilor speciale în zona PNL, Horia Timiș a trecut granițele județului Alba, ajungând în  Arad, unde a fost primit cu brațele deschise de prietenul de partid al lui Hava, Gheorghe Falcă. Din calitatea de patron de firmă de consultanță în sănătate, HB Group, Timiș a obținut  contracte grase de la Spitalul Județean Arad, pentru  studii privind calitatea actului medical de la această instituție de sănătate. Bani mulți, din bugetul județul Arad,  pentru a ajunge la o concluzie hilară, potrivit presei locale: spitalul județean Arad trebuie desființat, pe motiv că nimic nu merge aici. Firma lui Timiș a întocmit studii peste studii, analize peste analize, care au stabilit că singura salvare a spitalui este …închiderea sa.

Binențeles că a fost vorba despre bani aruncați pe fereastră, din bugetul Consiliului Județean Arad (mai exact, în buzunarele băiatului deștept din sănătate, Horea Timiș), pentru că nici nu se putea pune în discuție să se pună obloanele pe ușa spitalul județean, care deservea întreaga populație din județul Arad și nu numai.

Ca apoi, după numai un an de la un celebru studiu de impact al firmei HB Group, Horea Timiș  avea să se înscrie la concursul pentru postul de manager al spitalului județean ( în 2019), spital pe care a vrut să-l desființeze. Binențeles, cu sprijinul  tutorelului său, Gheorghe  Falcă.

Mai să aibe toate șansele să-și atingă obiectivul! A avut o singură scăpare: nu deținea toate studiile necesare pentru a ocupa acest post. Adică, un curs de management pentru conducerea unui spital.

Cum putea oare  Horea Timiș, din posibila sa  calitate de manager al Spitalului Județean să pună în aplicare strategia de dezvoltare a spitalului, realizată de el însuși, dar  în calitate de director al HB Group? Cazul nu ar fi fost de competența DNA?

Doctor în 5 funcții, deodată

Un alt caz halucinant care ilustrează perfect modul în care a fost condus Spitalul Județean Arad, este cel al numirii în funcția de director medical a doamnei doctor Maria Daniela Loț. Asta se întâmpla, în 2017, de 1 aprilie, parcă fiind o glumă bună. Aceasta reușea să doboare ori record de la Cartea Recordurilor, ea ocupând, în același timp, 5 funcții decidente, la stat: director interimar de ingrijiri la Spitalul Clinic Județean, medic rezident la Spitalul Județean Timișoara, coordonator la Programului de Transplant Arad, vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, și doctorand și maistru la Școala Postliceală Sanitară Arad. Deci, și medic și asistent, și sef și coordonator , dar și doctorand si maistru. Oare având atâtea funcții, poziții și responsabilități, când mai poate doamna doctor să-și facă, totuși,  meseria? La această întrebare ar fi trebuit să răspundă președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, personajul care a numit-o pe dr. Maria Mot, în a ”neșpea” functie.

Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care a funcționat și funcționează, în continuare Spitalul Județean Arad. De aceea, nu ne este mare mirarea să constatăm modul defectuos în care conducerea spitalului fuctionează  în acestă perioadă criză. Din păcate, medicii, cu mâinile goale,  sunt expuși în fața acestui război nevăzut, tocmai din cauza incompetenței conducerii Spitalului Județean.

 

1 COMENTARIU

  1. Rusine conducerii Spitalului Județean , Direcției de Sănătate Publică , Prefecturii ( reprezentanta Guvernului în județ ) și nu în ultimul rând conducerii Consiliului Județean Arad ! Se impune demisia dar indivizii astia nu au onoare .

Comments are closed.