N-aş fi crezut că internetul divulgă atât de uşor o reţetă de împărţeală de bani, utilizându-se oportunitatea unui proiect de anvergură europeană.
M-au tras de mâneca atenţiei vreo trei asociaţii culturale încă de săptămâna trecută, dar mi-am pus pofta jurnalistică în cui, crezând că sunt răutăţi provocate de vreun refuz firesc, bazat pe criterii şi argumente puternice ale autorităţilor publice municipale timişorene. Scandalul dintre primarul Timişoarei şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2021 m-a făcut să fiu şi mai circumspect, fiindcă nu-mi prea place să mă arunc într-o maşină de spălat plină cu lenjerie intimă, chiar dacă învârteala curăţării îmi adulmeca privirile. Ca să vă introduc în cotidianul bănăţean, primarul Timişoarei s-a supărat pe conducerea Asociaţiei, susţinând că întreaga organizare a Capitalei Culturale Europene va fi preluată de municipalitate, prin intermediul Casei de Cultură a municipiului. De parcă această calitate, câştigată de oraşul de pe Bega, ar fi o carte jucată la un black-jack european, fiindcă ar da 21.
„Afli tot de pe site-ul Primăriei Timişoara. E la vedere, dar nu sesizează nimeni”, îmi bate obrazul unul dintre cei care încercaseră să depună un proiect cultural. Aşa că, iau site-ul între ochi, îl citesc şi… mă crucesc.
Casa de Cultură a municipiului Timişoara publică un „anunţ de participare privind proiecte cu finanţare nerambursabilă” , în calitate de autoritate contractantă prin care „invită persoanele fizice şi juridice fără scop patrimonial, respectiv asociaţiile şi fundaţiile constituite conform legii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 350/2005, să depună ofertă în scopul atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă, pentru domeniul: cultură”. Se dă şi un cadru legal minimal, un link către o hotărâre de Consiliu Local Municipal, precum şi două link-uri către un Regulament şi către Dosarul de candidature al Timişoarei pentru calitateade Capitală Culturală Europeană. Adică această participare ar urma să se încadreze în condiţiile Regulamentului aprobat pentru Capitala Culturală. Clar, nu?
Se precizează şi faptul că suma de 3 milioane lei, pusă la bătaie publică, provine din bugetul local, defalcate la cultură. Acuma, dacă aş fi cârcotaş, aş zice că un astfel de anunţ ar fi trebuit să facă referire concretă la hotărârea de Consiliu Local Municipal prin care s-a aprobat bugetul pentru anul 2020, unde apar şi sumele defalcate. Dar nu sunt cârcotaş.
Data publicării anunţului în Monitorul Oficial este 16 iulie 2020, iar pe site-ul Primăriei 17 iulie 2020. Data limită pentru depunerea proiectelor în vederea finanţării este de 3 august 2020.
Ovidiu BALINT