Cu siguranţă, pentru foarte mulţi dintre dumneavoastră, există diferite categorii de persoane care, fie deţin o funcţie importantă în vreun partid sau în vreo structură de stat, fie sunt recunoscute care fiind nişte figuri publice sau influenceri într-un anumit domeniu şi, cu toate astea, rămâne, totuşi, un mister ce anume le recomandă pe acele persoane, de unde s-a născut legitimitatea opiniilor pe care le exprimă şi a funcţiilor pe care le deţin.

Şi eu m-am confruntat foarte des cu această dilemă şi recunosc faptul că am încercat o metodă foarte facilă de a-mi linişti temerile cu privire la calitatea îndoielnică a unor personaje care ni se prezintă drept figuri politice, formatori de opinie şi, ceea ce este şi mai îngrijorător, ca factori de decizie, aruncând o privire asupra miilor de incompetenţi care au ajuns să guverneze România de peste 30 de ani şi crezând că încă unul în plus nu ne poate ucide.

Însă aceste persoane au şi foarte mult tupeu, dat fiind faptul că pentru a-ţi da seama că eşti prost, trebuie să te ducă şi puţin capul. Însă cum simţul ridicolului nu străbate până la unii oameni, apare o figură „de excepție”, reinventată, în politica de astăzi.

Acesta este şi motivul pentru care voi spune foarte puţine cuvinte care îmi aparţin despre domnul Dâncu… Cum? Care Dâncu? E drept că din activitatea sa nu ne-a lăsat decât o poză memorabilă, căci în privința proiectelor politice nu putem atribui oricui poza aceea din biblioteca cu bufniţe. Acum că am înţeles cu toţii despre cine vorbim, să revenim în prezent şi să vedem ce spunea Omul cu bufniţe, proaspăt adus în echipa domnului Ciolacu pentru a pune bazele unui PSD adaptat nevoilor şi realităţilor sociale actuale.

Întrebat de ce ar vrea intelectualii de stânga să adere la PSD-ul în structurile căruia se mai află persoane precum Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda sau Titus Corlăţean, Omul cu bufniţe a declarat cu emfază: „Sunt oameni din vechea gardă, dar care luaţi individual, fiecare a făcut ceva şi care, în interior, dar şi în afară, au fost votaţi de foarte multe ori şi au fanii lor. Sigur că dacă intelectualii nu se regăsesc în aceşti oameni, poate se regăsesc în alţii care sunt acum la vârf. Să nu uităm că a revenit la vârful partidului Sorin Grindeanu,…şi am revenit şi eu şi alţi oameni, care suntem noi în această perioadă, chiar dacă am făcut politică în cadrul PSD-ului mai demult”.

Iar la congresul Extraordinar al PSD declara: „Trebuie să avem curajul să fim noi înşine. Trebuie să alegem ceea ce este esenţial. Nu ajunge să spunem cine suntem noi la asemenea congrese. Este important să ne respectam demnitatea politică. Şi din când în când să ne întrebam ce putem face ca să fim mai aproape de modul în care ne definesc oamenii pe noi. (…) Nu înţeleg de ce trebuie să ne fie ruşine să recunoaştem că pe noi ne votează săracii, pensionarii, oamenii în vârstă, oamenii fără studii. Ne votează pentru că ei au cea mai mare nevoie de noi, iar ceilalţi se descurcă singuri. Trebuie să fim împreună şi partidul trebuie să fie mereu, prin aleşii locali, în contact cu realitatea.”

Se pare că omul acesta a pierdut contactul cu realitatea, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi despre mulţi dintre noi, căci nu am uitat că în guvernul condus de Adrian Năstase, Dâncu a fost Ministru al informațiilor publice, minister desființat ulterior, din cauza acuzațiilor multiple că ar fi fost un instrument de propagandă al PSD-ului, iar în perioada 17 noiembrie 2015 și 4 ianuarie 2017 a fost Ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul Dacian Cioloș, iar dacă putem vorbi despre o sărăcire a populaţiei şi despre un număr foarte mare de persoane fără studii este şi pentru că un PSD alcătuit din asemenea personaje s-a aflat foarte mult timp la guvernarea ţării.

Dacă despre activitatea politică ne-am creat o impresie, despre profesia acestui traseist politic aflăm că este aceea de sociolog, Google ne aminteşte că activitatea sa științifică „este centrată pe dezvoltarea unor analize și a unor teme de cercetare empirică privind realitatea românească din multiple unghiuri, dar mai ales pe mutațiile din zona realității simbolice și a infrastructurilor mentalitare (care este, de altfel, și subiectul tezei de doctorat), pe crearea de instituții, pe un proiect de prezență publică constantă, pe articularea de contraideologii. Activitatea sa didactică este orientată pe dezvoltarea unui proiect de discurs sociologic aplicat. A realizat numeroase studii în domeniile: teorie socială, sociologia opiniei publice, cercetarea relațiilor interetnice, sociologia mass media și a comunicării de masă, cercetare sociologică, atitudini și comportamente politice, securitate și gestiunea riscurilor, cultură și instituții, studiul credințelor colective, ideologiilor și superstițiilor”.

Tot ce putem să mai sperăm este ca activitatea prodigioasă a acestui cercetător să ducă PSD-ul aceasta lipsit de viziune, la finalul alegerilor, exact unde are un loc pus deoparte. Poate cercetarea empirică a „ilustrului” Dâncu îi va face şi pe cei de la PSD să înţeleagă faptul că fiecare pasăre pe limba ei piere, iar până nu te semeni nu te aduni”

Ciprian DEMETER

Foto: Digi24