USR este un „partid intelligence” creat de stradă sub lozinca #rezist, iar serviciile secrete au contribuit din plin la acest proiect pentru a crea OMUL NOU DIN POLITICA ROMÂNEASCĂ, un om plin de complexe, vanități și aroganță, fără doctrină politică sau un amalgan de principii politice stranii fără legătură între ele. În fapt, am avut de-a face cu un partid antisistem, susținut de acele demonstrații de stradă tip ”asalt #rezist” sau mai bine zis ”asfalt rezist”, ca mod de presiune împotriva unor guverne alese democratic.

Despre Dacian Cioloș, fostul președinte USR, putem spune că își datorează cariera politică unchiului său, Virgil Ardelean, fost șef al unității UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne. Legătura de rudenie dintre cei doi este bunica maternă a lui Virgil Ardelean, soră a bunicii materne a mamei lui Dacian Cioloș, cele două surori având numele Tătar Ileana și Maria.

La începutul carierei politice Cioloș Dacian era fost membru al PUNR și președinte a organizației de tineret PUNR în anul 1995.

Partidul Unităţii Naţiunii Române (PUNR) a fost înfiinţat la 15 martie 1990 sub denumirea de Partidul de Uniune Naţională a Românilor din Transilvania (PUNRT). PUNRT a participat la primele alegeri libere, din mai 1990, sub sigla AUR (Alianţa pentru Unitatea Românilor). Preşedintele-fondator Constantin Ivasiuc a demisionat, asumându-şi răspunderea pentru eşecul AUR.

Cel de-al doilea Consiliu Naţional (devenit Convenţia Naţională) al PUNR s-a desfăşurat în zilele de 16 şi 17 noiembrie 1990, la Cluj. Au fost puse bazele unui nou statut şi program politic. Partidul pentru Uniunea Naţională a Românilor şi-a schimbat titulatura în Partidul Unităţii Naţionale Române. La 11 iunie 1992, Consiliul Naţional l-a desemnat drept candidat la preşedinţia României pe Gheorghe Funar, devenit primar al Clujului, în urma alegerilor locale.

În ianuarie 2002, generalul Mircea Chelaru devine membru al PUNR, iar la 15 martie, acelaşi an, Consiliul Naţional, întrunit la Târgu Mureş, îl aprobă ca preşedinte al Consiliului Naţional al PUNR. Congresul PUNR, din 11 mai 2002, aprobă noul statut, program şi schimbarea denumirii partidului în Partidul Unităţii Naţiunii Române. General locotenent(r) dr. Mircea Chelaru devine preşedintele PUNR, în funcţia de prim-vicepreşedinte fiind ales prof. univ. dr. Valeriu Tabără, iar secretar general – Ioan Curtean de Hondol.

”Dicţionarul partidelor şi coaliţiilor politice şi al uniunilor etnice din România” menţiona că deviza PUNR era „Concordie, toleranţă, legalitate, muncă, demnitate şi credinţă în Dumnezeu”. Semnul electoral era sigla „VR” în interiorul conturului ţării. Între doctrinele economice, PUNR accepta neoliberalismul clasic românesc, regândit şi adaptat la situaţia concretă din România sfârşitului de mileniu II.

PUNR își avea sediul central la Cluj-Napoca, unde în acea perioadă, comandat al Poliției Cluj era unchiul lui Dacian Cioloș, Virgil Ardelean care afișa un aer de mare patriot după ce își făcuse stagiul profesional în miliția comunistă.

Virgil Ardelean a terminat în 1974 Școala de Ofițeri Activi de Miliție Băneasa – Secția Miliție Economică, clasa Contrasabotaj.

Este o tendință în rândul fosților conducători de servicii secrete ieșiți la pensie să se lanseze în afaceri. La fel este și cazul lui Virgil Ardelean care a reușit cu o agenție privată de investigații, în doar câțiva ani, să realizeze profituri de zeci de milioane de lei.

”Ardelean a atras în siajul său și un lider influent al PNL, pe senatorul Norica Nicolai, vicepreședinte al partidului, care, pe parcursul celor două mandate parlamentare obținute la Cluj-Napoca, a fost cazată într-un apartament din hotelul Cluj-Napoca, proprietatea SC SMAV Exim SRL, firmă deținută și controlată în realitate de Virgil Ardelean și de omul de afaceri Sever Mureșan, condamnat penal pentru afaceri legate de Banca Dacia Felix.

La acest hotel, Virgil Ardelean avea obiceiul să se întâlnească și cu fostul director al SRI Virgil Măgureanu, cu care se delecta cu ciorbă de burtă și mămăligă cu brânză de Chendremal (localitate din judeţul Sălaj)”, nota Vocea Clujului în 2016.

În   2005,   după   preluarea   guvernării   de   către   Alianța PNL-PD, Dacian Cioloș a devenit consilierul ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. În 2007, după constituirea guvernului Tăriceanu 2, pentru Cioloș a fost creat expres un post de subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii condus de liberalul Decebal Traian Remeș.   După   câteva   luni,   respectiv   în   octombrie 2007, Cioloș a devenit ministru al agriculturii în locul lui Decebal Traian Remeș, care a trebuit să demisioneze după celebrul dosar ”cartaboșul”, instrumentat de către DNA în colaborare cu, și aici intervine surpriza dar și conincidența,  serviciul secret al Ministerului de Interne, condus la aceea vreme de unchiului Virgil Ardelean.

În anul 2009, Dacian Cioloș a fost adus la Cotroceni de către președintele Traian Băsescu, care a inventat un post pentru nepotul lui Virgil Ardelean, înființând o comisie prezidențială pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii și l-a numit șef, având rang de consilier prezidențial.

În februarie 2010 cu susținerea președintelui Traian Băsescu, Dacian Cioloș a fost desemnat în funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală până în 2014. După 2014, Dacian Cioloș a dorit să rămână comisar european   pentru Agricultură sau în alt domeniu, că doar ”geniul carpatin” al acestuia îl recomanda să fie comisar european pe viață, în orice domeniu.

Chiar dacă premierul Ponta l-a propus pe Dacian Cioloș comisar european pentru Agricultură sau pentru Dezvoltare Regională, președintele Juncker nu l-a mai agreat pe Dacian Cioloș, pretextând că s-a impus creșterea numărului de femei în funcțiile de comisar european.

Gurile rele spun că Ponta i-a solicitat atunci lui Cioloș drept garanție semnarea unei adeziuni la PSD, de care s-a ocupat fostul ministru Ioan Rus bun prieten cu Virgil Ardelean, cei doi fiind prieteni dinainte de 1990, când Ioan Rus a fost președintele Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj-Napoca, iar Ardelean a fost secretar UTC al Miliției Județene. Și uite așa comuniștii de ieri au devenit oamenii care au implementat democrația de astăzi.

Un alt personaj controversat din viața lui Dacian Cioloș este și generalul SRI Coldea Florian, iar acest fapt se vede în mod special din perioada în care a fost premier, noiembrie 2015-decembrie 2016 când Guvernul Cioloș a avut cei mai mulți membri suspectați că ar fi fost ofițeri acoperiți și a asigurat serviciilor secrete bugete majorate substanțial, dar și transformarea SRI în organ special de cercetare penală, dacă ar fi să ne aducem aminte de controversata OUG nr.6 /2016. Mai mult, Cioloș l-a numit pe finul lui Coldea, Călin Bibart din Arad, actualul primar de Arad, în funcția de director general al Romsilva.

Un alt presonaj controversat din anturajul lui Dacian Cioloș este Alexandru Iordache, fost maior de securitate, care a activat și în SRI după 1990. Întâmplare sau nu, fiul acestuia a fost secretarul general al PLUS, partidul lui Cioloș.

Ulterior, a fost anunțată demisia lui Alexandru Iordache din orice calitate în cadrul partidului PLUS, după ce istoricul Marius Oprea l-a acuzat că este fiul lui Alexandru Iordache, fondator al casei de avocatură care a sprjinit înregistrarea PLUS şi fost maior de Securitate, coordonatorul anchetei penale împotriva sa, în 1988.

Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloș a respins acuzațiile și a scris că ”asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este și afirmația că ar exista o eminență cenușie în spatele meu. Nu am judecat și nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcție de rudele lor, ci în funcție de faptele lor”.

Tot ce a putut să producă inteligența lui Cioloș este o construcție searbădă și lipsită de persuasiune, la fel ca toată activitatea sa. Și dacă tot veni vorba despre cum ar fi să judecăm oamenii în funcție de faptele lor, am putea spune că Dacian Cioloș nu ar avea parte de o aleasă considerație.

Plecat din anul 1994 la studii în Franța, pentru un master, a obținut în anul 1996 o diplomă de studii aprofundate în domeniul agronomiei și mediului la École Nationale Supérieure Agronomique, Rennes, Franța. În felul acesta, Cioloș a plecat român și s-a întors francez, pentru că așa cum s-a putut observa, USR a făcut mai degrabă jocurile Franței decât ale României.

În cazul României, după 1989, a devenit de notorietate că serviciile de informații  sunt controlate de interese străine, iar acest lucru a adus după sine fragmetarea clasei politice în două tipuri de politicieni. Prima categorie este cea formată din oameni care apără interesele străinilor, aceștia fiind trădătorii de neam, iar cea de-a doua categorie este formată din cei care intră în politică având un scop nobil și pentru intersul națiunii, însă, ca urmare a presiunilor, sfârșesc prin a deveni slugi ale unor grupuri de interese.

Nu ne mai rămâne decât să constatăm că avem o clasă politică ce și-a construit din trădare un mod de viață și, așa cum spunea Maxim Gorky, să comparăm trădătorii cu nimeni și cu nimic, căci chiar și un păduche tifoid ar fi jignit de o comparație cu un trădător.

Ciprian DEMETER