Joi, 16 martie 2023, a avut loc la Micherechi, (Mehkerek), comună majoritar românească din Ungaria, s-a desfăşurat „Ziua memorială Vasile Gurzău”, manifestare dedicată ilustrului povestitor, la Biblioteca localităţii, care de acum poartă numele său. La această manifestare a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Micherechi, împreună cu Asociația Românilor din Micherechi și cu Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU) și s-a bucurat de prezența mai multor oficialităţi, printre care PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (nepoata povestitorului); Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba Română a Facultății de Pedagogie „Juhasz Gyula”, din cadrul Universității din Szeged; Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”; Corina Sebesteyen, redactor „Cronica”; ș.a.

Evenimentul a început prin depuneri de coroane de flori la placa memorială de pe fațada bibliotecii și o slujbă de pomenire, săvârșită de PS Siluan. Programul conferinţei omagiale a debutat cu cuvântul primarului Margareta Tat, care a elogiat elogiat personalitatea povestitorului Vasile Gurzău, punct de referință și valoare culturală incontestabilă a acestui sat. Maria Gurzău Czegledi a povestit felul în care, în copilărie, l-a cunoscut pe bunicul său și cât de mult a marcat-o acesta în viitoarea ei carieră profesională dedicată învățământului. Eva Iova Șimon a vorbit despre felul în care a fost descoperit povestitorul Vasile Gurzău, care a ajuns apoi să fie cunoscut de către întreaga comunitate românească din Ungaria, dar și de cercetători şi etnografi ungari. Mihaela Bucin a vorbit despre ce înseamnă Vasile Gurzău pentru etnologia română.

Evenimentul de la Micherechi, localitate în care anul 2023 este dedicat din punct de vedere cultural povestitorului Vasile Gurzău, a fost şi un moment dedicat  valorilor satului românesc din Ungaria, în care oamenii simpli s-au dedicat păstrării identității și limbii românești.

Vasile Gurzău este unul dintre povestitorii cunoscuți ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca-Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz. El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a început viața în condiții grele, și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință talentul povestitului. El povestea în orice împrejurare și era apreciat de consăteni, iar talentul său a fost descoperit și pus în valoare de profesori şi cercetători renumiți din Ungaria, precum Domokos Sámuel, sau Kovács Ágnes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here