MÎNCĂRURI GI PA LA NOI.
– scriere-n grai –
CURECI CA LA CLUJ
Fi pasta tri suce gi ani felu’ ăsta gi mîncare să fașe la noi în Argeal șî-i mai spune șî „umplaturi împrașciece”. Unii socași spun că nu-i corect numile ăsta. Io tătușî susțîn că-i corect, pîntru că așă samănă. Pîntru prima dată o fost facut la Cluj, dupa cum îi spune șî numile gi alfel.
La noi în șelegi s-o facut șî să fașe tă’ ges, pîntru că ne plașe mult. Îs mulce rațăpturi gi cureci gi ăsta. Io va spun rațăptu’ dupa care-l fașè baba șî mami șî cum îl fac șî io cu nevasta amu.
Înt-o laboșă să pune la sfîrait cu o lingură gi unsoare gi porc, doauă șepe mai marișoare, taiece marunt. Baba zîșè că pîntru mîncarea asta nu să folosășce oloi, numa’ unsoare gi porc. Cînd șeapa s-o calit on pic adogăm o kilă gi carne mașinată gi porc gi pa șeafă, care-i mai grasă.
Mestecăm bine, tă ges c-o lingură gi lemn. In altă laboșă punem la calit tăt cu unsoare gi porc, cam o kilă ș-on sfert gi cureci morat, taiet marunt, în care mai punem sare, ciuperi, șimbru ș-o linguriță gi ciuparcă gi rîntaș, pa cum șî cîceva frunză gi bombir.Sî aiși mestecăm bine.
Înt-o oală punem la fert o sută șinzăși gi grame gi rișcaș cu sare. Cînd îs gata tăce le luăm gi pa șpor, unjem o tapsîie mai mare cu unsoare gi porc șî le așazăm pa tăce în tapsîie, în straturi. În primu’ strat punem cureci, dupa care carne șî rișcaș.
Tăt așă pînă umplem tapsîia, avînd grijă ca ultimu’ strat să fie gi cureci. Giasupra punem smîntînă gi bibolă dacă avem, dacă nu, gi vacă, cît să șere să cupirim bine cureciu’. Alțîî pun smîntîna dupa șe-i gata cureciu, o în blid, cînd să sarveșce.
Bagăm tapsîia în leru’ șporului, inge o țînem cam jiumatace gi șeas, la foc potrivit. Dupa jiumatace gi șeas controlăm tapsîia șî o mai țînem cîceva minuce în ler, dacă mai tribe. Să sarveșce așă caldă.
Cui îi plașe poace pune giasupra morari șî petrinjăl taiece mînînțăl pa on fund gi lemn.
POFTĂ BUNĂ!
Pătru-Marius BRAȘAI
pruncu’ lu’ Pătru lu’ Bubi, gi la Coșioba.