Măsurile luate la nivel naţional, de către acest guvern de marionete, măsuri venite doar din zona tragicului, apocalipticului şi pompieristicului  şi care nu sunt însoţite de un plan de redresare economică şi de o strategie la nivel naţional pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, ne fac să ne gândim că, în curând,  vom avea un popor bolnav, nu din cauza Coronavirusului ci din cauza depresiei și a malnutriţiei.

De exemplu, la Arad a venit, miercuri, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, care a vizitat corturile de triaj epidemiologic din curtea Spitalului Județean. Acest domn ministru nici măcar nu s-a obosit să viziteze și Spitalul TBC, unde, conform informațiilor, sunt internați bolnavi de coronavirus și personal medical care a contactat boala luptând cu acest virus. Aceste cadre medicale infectate cu COVID-19 sunt consultate de rezidenți deoarece medicii nu au curajul de a-i contacta decât telefonic.

Dar, interesant este cine l-a însoțit pe domnul ministru pe parcursul vizitei sale în județul Arad, personaje pitorești ca directorul DSP Arad, Cătană Constantin, medic Domșa Gheorghe, directorul CAS Arad, o instituție cu diferite probleme de natură administrativă și nu numai, și întreaga conducere a Spitalului Județean Arad.

După vizita ministrului sănătății, domnul director ar fi trebuit demis din funcția de director al DSP Arad, deoarece, pe lîngă faptul că este depășit de situație, este și un individ cu un tupeu debordant. Să nu uităm că acesta, înainte de a fi director sau jurist, a fost asistent medical la DSP.

https://www.youtube.com/watch?v=TIrWEPdkPrc

Interesant este cum de Prefectul Județului Arad, Stoian Nicolae, până la declanșarea acestei epidemii și când deținea funcția de city manager al județului Arad, era mai tot timpul în Spitalul Județean din Arad, zi și noapte, pentru a verifica activitatea personalului medical, și arădenii își amintesc penibilul moment în care acest domn, actual prefect, aflat în fața unei secții din Spitalul Județean striga: Deschideți, poliția!, exact ca în filmele americane polițiste, bune, în care acest prefect ar putea să joace un rol pricipal magistral. Dar, ca prefect al Aradului, joacă doar în rol secundar. Arădenii îi mulțumesc domnului ministru că l-a readus pe domnul prefect, în vizită, la spital!

https://www.youtube.com/watch?v=n2OPp0_R5ng

După declanșarea  epidemiei de coronovirus, pe acest prefect nu l-a mai văzut nimeni prin Spitalul Județean Arad, punctul zero al județului în ceea ce privește tratarea bolnavilor depistați pozitiv cu coronavirus, să constate dacă personalul care este în contact direct cu cetățenii pozitivi la virus au echipamente de protecție.

Mai mult, aș întreba cum de medicii și o asistentă care au contactat virusul și care, se pare că aveau relații, au fost transferați la Timișoara pentru a fi tratați, iar ceilalți, care nu aveau relații, au rămas să fie tratați la Arad, la Spitalul TBC. Cine stabilește, de fapt, cine este transferat și cine nu?

Mai mult, din peisajul Aradului a dispărut europarlamentarul Gheorghe Falcă, care, după unele surse, s-ar adăposti din fața acestui virus la o cabană.

Cred că este momentul unor demisii, dar nu cred că aceste personaje au și onoare pentru acest gest, rămâne doar demiterea lor până nu va fi prea târziu.

Nu există responsabilitatea instituţiilor statului în Romania secolului XXI! Vă place sau nu, adevărul este foarte dur, în România instituţiile statului sunt mediul prielnic pentru dezvoltarea unor organisme pluricelulare care poartă ADN -ul partidelor politice care se succed la un moment dat la putere.

Statul în case poate ajuta dacă este dublat de o transparenţă a deciziilor, de un sistem sanitar funcţional şi, mai ales, de o informare corectă a cetăţenilor. Numai că,  orice încercare a mass-media de a descâlci iţele unui sistem bolnav este taxată dur de către ministrul Vela, invocând starea de urgenţă şi răspândirea de ştiri false. Apropo, ministrul acesta cu nume de pânză – vela – pânză de corabie, care asigură deplasarea navei sub acţiunea vântului, pare că nu prea mai ştie care este direcţia din care bate vântul, căci în loc să se ocupe de situaţia din spitale şi să ceară un raport detaliat asupra modului în care se gestionează situaţia, este mult mai preocupat de redacţiile care vor o informare corectă a populaţiei.

În schimb, ni se repetă obsesiv să stăm în case, graniţele sunt deschise şi fiii rătăcitori se întorc acasă, infectaţi sau nu, Dumnezeu ştie! Trebuie să ne supunem orbeşte unor măsuri aberante şi să ascultăm bâlbele unor incompetenţi care nu ştiu nici măcar ce medicamente se administrează bolnavilor şi câte combinezoane mai au în dulap!

 

Ciprian DEMETER