În calitate de preşedinte al Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Român, organizaţie care numără peste 126 de firme şi peste 14.000 de angajaţi, am sesizat timp de peste 5 ani în cadru comisiei de dialog social, dar şi personal, în cadru oficial, respectiv audienţe, cărora le-a fost adăugată o petiţie scrisă a unui număr de 10 firme transmisă în decembrie 2013, problemele din zona industială vest, unde îşi au sediul firme unde lucrează peste 20.000 de angajaţi.
Am solicitat de fiecare dată modernizarea zonei prin montare de indicatoare de circulaţie care să interzică staţionarea şi abandonarea maşinilor de mare tonaj, respectiv a tirurilor pe domeniul public, deoarece acest lucru ingreunează mult circulaţia autobuzelor care duc şi aduc muncitorii spre şi dinspre locul de muncă.
Datorită maşinilor abandonate, şi a lipsei indicatoarelor autobuzele au întârzieri de 15 -20 de minute zilnic. În fiecare autobuz sunt transportaţi 40-50 de muncitori, şi la un calcul simplu vedem ca se aduna la fiecare autobuz 12 ore de muncă pe schimb. Întrebare care se pune este cine plateşte pagubele acestor firme.
În urmă cu 5 ani am primit din partea primăriei la sesizările făcute urmărorul răspuns sec, format din trei cuvinte: „Comisia respinge solicitările”.
Se pune întrebarea, de ce solicitările ne sunt respine, de ce atâta răutate, de ce atât nepăsare, când de fapt noi am solicitat condiţii decente de transport pentru cei ce lucrează în zona industrială.
În urmă cu 2 ani, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, domnul Iustin Cionca s-a sesizat şi m-a anunţat personal că se vor aloca aproximativ 25 de milioane lei pentru montarea indicatoarelor şi implicit a fluidizării traficului.
Au fost montate 10 – 15 indicatoare, insuficiente însă pentru a acoperi zona respectivă.
Poliţia statală, care a fost sesizată, ne-a oferit sprijinul, însă lipsa indicatoarelor şi a bazei legale nu a permis sancţionarea şoferilor indisciplinaţi.
Poliţia locală a încercat să ne sprijine prin dirijarea circulaţiei la ore de vârf, dar au abandonat acţiunea după trei luni.
Demersurile mele au continuat, seiszările au continuat, iar primarul pentru a se răzbuna şi în incercarea de a ne inchide gura a trimis poliţia locală cu ordin clar de a căuta neregului şi de a amenda firmele din zona respectivă.
Doresc să îi reamintesc primarului Gheorghe Falcă cu nu mai poate comite abuzuri după bunul său plac, deoarece este în vigoare legea prevenţiei şi orice la orice control efectuat se va da în prima fază un avertisment şi daca în termen de 30 de zile nu se va remedia neregula se poate trece la aplicarea amenzilor.
De asemenea doresc să îi reamintesc primarului Gheorghe Falcă despre o situaţie asemenătoare pe strada Eftimie Murgu – Penitenciarul de femei unde de 20 de ani nu s-a făcut nici o modernizare şi unde atât agenţii ecomonici cât şi locuitorii din acea zonă îşi distrug maşinile.
Ar fi bine ca atât primarul, cât şi poliţiştii locali care acţionează la comanadă să se ocupe de problemele serioase ale oraşului, nu de lucruri mărunte.
Ing. Ioan Marin CRIȘAN – președintele Filialei Arad a Confederației Patronatul Român.