Având în vedere cum ne trimit conaționalii, ca pe niște „colete otrăvite”, țările care au decretat închiderea frontierelor (asta nu presupunea și ieșirile, ci nu numai intrările?), nu are dreptate președintele Serbiei să declare că solidaritatea este doar pură demagogie? Solidaritatea nu înseamnă numai să primești ajutor și nici să-ți aperi, exclusiv, proprii cetățeni. Ci să acorzi asistență umanitară (cazare și masă) și sanitară (tratament și internare) și celorlalți cetățeni (europeni sau neeuropeni) care, întâmplător sau nu, se află pe teritoriul țării în care a izbucnit epidemia.
Cum poți numi solidaritate faptul că, deși ești conștient că sunt purtători ai virusului mortal, permiți plecarea în masă a cetățenilor de altă naționalitate, fără a te asigura că aceștia nu sunt infectați? Asta nu se numește solidaritate, ci principiul cinic: „să moară și capra vecinului”! Oare cât i-ar fi costat pe italieni, spanioli, francezi, nemți, etc., să pună în carantină pe cei care au părăsit sau vor părăsi țările în care s-a declanșat epidemia, comparativ cu costurile și efectele răspândirii acesteia în țările unde vor ajunge cei infectați? Și morții care vor urma răspândirii virusului, datorită exodului celor infectați, n-ar trebui să le bântuie conștiința celor care au asistat și asistă nepăsători la răspândirea virusului de către cei care tranzitează Europa, în loc să stea în izolare și carantină? Dacă antidotul răspândirii virusului, e „stați acasă”, cum justifică țările din UE, precum Spania, Italia, Franța, Germania, exodul celor ce se întorc în România, Bulgaria, Republica Moldova, etc., purtând virusul cu ei? Asta înseamnă solidaritate? Luați și voi virusul? Pentru ce avem organisme și fonduri europene, de miliarde de euro, dacă nu sunt capabile să stăvilească acest gen de „transhumanță” a morții și lasă totul la latitudinea fiecăruia, să decidă conform interesului național? De ce nu se implică Parlamentul și executivul UE pentru a stopa această migrație de purtători de coronavirus? Migrația forței de muncă a fost valabilă doar când țările UE, precum Italia, Franța, Spania, Germania, aveau nevoie de forță de muncă ieftină? Iar când e vorba de protecția reală a acestei forțe de muncă, pasează problema țărilor de origine, care nu s-au ales cu nimic din exploatarea acestei forțe de muncă? Dacă vor să oprească pandemia generată de coronavirus, n-ar fi mai simplu și mai eficient ca U.E. să aloce fonduri pentru a crea tabere de carantină, pentru cei ce sunt forțați de împrejurări să părăsească țările afectate de COVID-19 și să permită circulația acestor persoane, abia după ce au fost testate și declarate nepurtătoare de coronavirus? Iar autoritățile naționale, dacă văd că statele U.E. reacționează atât de pervers, aruncând „peste bord” pe cei ce nu se pot autofinanța în acest climat de criză, de ce nu introduc în carantină pe toți care intră în țară, cu face Israelul?
Un calcul simplu ar demonstra că este mult mai eficient (și material și sanitar) să carantinezi tot ceea ce intră în țară, decât să aplici așa zisa izolare la domiciliu, care este, în fapt, o pseudo-izolare și care reprezintă – după cel generat de cei care au „fentat” carantina și izolarea -, factorul cel mai important de răspândire a coronaviruslui. Cum vor explica autoritățile, după analiza epidemiologică, eventualii morți care vor avea ca și cauză contaminarea cu coronavirus de la cei care trebuiau să fie (auto)izolați? Era și e atât de simplu și totuși atât de complicat! De ce? Nu cumva e premeditat totul și cineva se joacă cu viața și moartea noastră, cu un cinism greu de imaginat, generat de interese economice și politice? Nu cumva, dincolo de interesul protecției vieții, există alte interese, materiale, care generează astfel de bâlbe și decizii eronate? Prea multe decizii stupide și prea puține decizii logice, simple și la îndemână, în această perioadă, pentru a nu alimenta teorii ale conspirației, gen cele la care face referire Donald Trump. De ce se aleg cele mai complicate, scumpe financiar și ineficiente căi, când sunt căi mult mai simple, mai ieftine și infinit mai eficiente?
Exlusă naivitatea și prostia!
Pavel ROMAN