Simplu, diplomatic dar acuzator și la obiect, ceea ce spune doctorul Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase de la Spitalu „Victor Babeș” din Timișoara! ”: „A intrat în țară în ultima perioadă un număr foarte mare de oameni (în special din Italia, dar nu numai) care ar putea fi purtători ai virusului, iar dacă nu vom reuși să scurtcircuităm transmiterea prin măsurile de distanțare și igienă deja cunoscute și în plus, FOARTE IMPORTANT, să-i izolăm și să-i protejăm cât mai bine pe cei în vârstă și pe cei cu diverse alte afecțiuni, există posibilitatea ca numărul de contaminări la pacienții din aceste categorii vulnerabile să umple rapid spitalele și să depășească capacitatea de îngrijire de care suntem capabili…”
Profesionistul spune ceea ce autoritățile ar trebui nu numai să asculte, ci să și aplice: să-și facă datoria, exemplar și cu simț de răspundere, la frontiere și să nu-și bată joc de cei ce n-au nici o vină pentru că sunt infectați de cei ce „fentează” carantina și izolarea. Din cauza superficialității cu care este efectuată „trierea” celor care intră în izolare sau nu, depinde și va depinde viața multora dintre părinți, bunici și bolnavilor din România, pe care-i vor avea pe conștiință. Din păcate, multe dintre autoritățile care ar trebui să intervină, prompt și eficient, sunt – datorită politicii de recrutare a cadrelor pe criterii de nepotism și clientelism politic -, analfabeți funcționali și rebuturi morale, cărora nu le pasă decât să-și ia leafa, cu cât mai puțin efort posibil și fără să se implice prea mult.
Așa i-a învățat PSD. Să nu muncească și să nu răspundă pentru nimic! Iar ceea ce se întâmplă în vămi, adică modul superficial în care sunt selectați cei ce tranzitează punctele de frontieră – totul limitându-se la „declarația pe propria răspundere” -, e o dovadă că autoritatea publică în România nu mai există, decât formal. E mare bătaie de joc la adresa românilor și o iresponsabilitate crasă a celor puși să-și facă datoria. Cum să vină turme de romi, să te înjure, să forțeze intrarea în țară, să declare în fals că vin din late zone decât cele aflate pe lista „roșie” și să nu existe nici o arestare? Ce autoritate e asta? Cum adică părăsești carantina și izolarea și primești doar o amendă? Numai pentru că n-au respectat programul de stat în casă, după ora 20, sârbii au arestat și dus în arest preventiv peste 130 de persoane într-o seară. Din păcate, faptul că autoritățile sunt depășite de situație și timorate de hoardele de romi (majoritatea hoți, cerșetori, „pești”), că nu fac față și că tratează superficial problema, nu se datorează numai lor, ci și fostelor guverne pesediste ale României, care au eliminat toate criteriile de evaluare profesională a muncii și tot ceea ce ținea de răspunderea pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Mita oferită funcționarului public, constând din salarii care n-au nici o legătură cu cantitatea și calitatea muncii și pensii speciale în orice condiții, ne-a adus în situația în care polițiștii de frontieră și reprezentanții DSP se fac că-și fac datoria în vămi, pentru că dacă și-o fac sau nu și-o fac, nu li se poate întâmpla nimic: ei tot își vor primi salariile și pensiile speciale.
E drept că nici actualul guvern n-a asigurat suficient personal, logistică și locuri de carantină, pentru o astfel de situație, de o asemenea gravitate și amploare, fiind prinși, inexplicabil, în „offside”, fapt speculat de funcționari publici, care-și justifică proasta gestionare a fenomenului, prin bâlbele guvernamentale. Analizați următoarele cifre și o să înțelegeți ce se întâmplă, în realitate, în vămi, ce înseamnă, cu adevărat, controlul epidemiologic la frontiere, care este nivelul real al autorității publice, în ce pericol se află populația României și ce va urma în urma modului de abordare, formal, de către autorități, a modului de carantinare și autoizolare a persoanelor ce se repatriază. Dacă luăm în considerare cifra avansată de cei de la „Europa Liberă”, că au intrat în România, fără a fi testați, între 200.500 și 950.500 persoane (250.000 confirmate și de Poliția de Frontieră), ceea ce spune medicul Virgil Musta confirmă un adevăr cumplit: că, în curând, spitalele vor fi într-o situație greu de imaginat, incapabile să facă față numărului mare de bolnavi și că autoritățile publice vor fi incapabile să mai controleze fenomenul. Astfel, dacă luăm în calcul numărul cel mai mic avansat de cei de la Europa Liberă, de 200500 persoane care au tranzitat punctele de frontieră, înseamnă că Poliția de Frontieră și DSP au introdus în carantină și izolare, aproximativ 24,7% din cei ce au tranzitat vămile, respectiv 49.476 persoane. Restul de 151.000 de persoane, au fost „scăpați” sau au fentat carantina și izolarea. Conform datelor prezentate de autorități, din cele 49.476 persoane, aflate în carantină și izolare, au fost testate, pentru coronavirus, 8248 persoane (până vineri), adică 16,7% din cei aflați în carantină și izolare. Din cei 16,7 % testați, 309 persoane au fost constatate ca fiind infectate, respectiv 3,7% din totalul celor aflați în carantină și izolare.
Păstrând proporția, de 3,7%, din totalul celor care au intrat în țară, ce au „fentat” carantina și izolarea, înseamnă că avem, printre noi, încă peste 7400 posibili purtători ai virusului, deocamdată neidentificați, care deja au infectat și alte persoane. Asta într-o variantă optimistă. Dacă ipoteza doctorului Streinu Cercel se confirmă și avem peste un milion de „repatriați” din țările unde epidemia de coronavirus face ravagii, înseamnă ca avem printre noi peste 37.000 posibili purtători ai coronavirusului, care răspândesc și vor răspândi virusul. Optimiști fiind, luând în calcul varianta cea mai puțin catastrofală, adică de 200.500 sau 250.000 (250.000 fiind numărul celor care au intrat în țară, raportat de Poliția de Frontieră), înseamnă că avem în România, aproximativ 9000 de probabili purtători de coronavirus, care nu se află în evidența autorităților și care răspândesc virusul.
Continuând estimările: dacă din cele 308 persoane depistate cu coronavirus, 11, adică 3,57%, se află în stare gravă, la terapie intensivă, păstrând proporțiile la nivelul celor care au „fentat” izolarea și carantina, înseamnă că, în curând, numărul celor ce vor fi internați la terapie intensivă va exploda.
În acest caz vom ajunge în situația pe care doctorul Virgil Musta o nu și-o dorește, dar o prevestește: „există posibilitatea ca numărul de contaminări la pacienții din aceste categorii vulnerabile să umple rapid spitalele și să depășească capacitatea de îngrijire de care suntem capabili”. Și asta din cauză că, deși am avut șansa s-o facem profesionist, plasând în carantină și izolare pe toți cei care au intrat în România în perioada de după izbucnirea epidemiei de coronavirus, ca de obicei, am „fușerit” întreaga operațiune, formalizând măsurile de carantină și izolare. Cum adică să lași la latitudinea celui care tranzitează frontiera, să declare dacă vine sau nu dintr-o zonă contaminată? Când majoritatea celor care s-au întors, sunt cei care au lucrat fără forme legale, au rămas fără loc de muncă, au furat, s-au ocupat de prostituție, cerșetorie, adică de activități imorale, apelezi la conștiința acestora pentru a declara dacă vin sau nu din zona de carantină? Chiar așa naivi suntem? Unui individ al cărui moralitate este o mare problemă, îi oferi alternativa să decidă dacă acceptă carantina sau izolarea, când are posibilitatea s-o evite și te scuzi că așa a hotărât Guvernul, că e suficientă „declarația pe propria răspundere”?
E adevărat, că în cele mai multe cazuri, organele de control nu au posibilitatea să verifice realitatea declarației. Dar, în cele mai multe cazuri, nici cei care declară în fals că vin din alte zone decât cele contaminate, nu pot face dovada că vin de unde declară că vin. În aceste cazuri izolarea și carantinarea totală a celor care vin din străinătate, era și este încă unica soluție. Și e la latitudinea celui ce decide, adică a organului de control, dacă i se impune acest lucru.
Altfel, consumăm degeaba resursele pentru prevenție!
Pavel ROMAN