Cu toate că s-a vorbit zile la rând despre faptul că la Arad există foarte multe cazuri de infecții cu Coronavirus, inclusiv în rândul cadrelor medicale, și că în orice moment un management defectuos poate duce la o situație asemănătoare cu cea de la Suceava, spitalele din Arad au primit următoarea informare în data de 17.04.2020, cu privire la modul de aprovizionare cu echipamente pentru următoarele 6 zile:

Se poate observa că, deşi în cuprinsul informării se specifica faptul că aceste măsuri se vor aplica pe parcursul a 6 zile, la începutul ei se menționează că este „valabil permanent”. Mai mult decât atât, recomandările din această informare sunt menite să pună în pericol sănătatea cadrelor medicale care vor fi nevoite să-și evalueze gradul de contaminare a echipamentului și posibilitatea reutilizării lui. Este știut faptul că existența unui număr mare de infectări cu coronavirus în rândul cadrelor medicale se datorează tocmai lipsei echipamentelor și a faptului că nu s-a știut cu ce fel de pacienți au intrat în contact, informații care nu pot fi cunoscute în lipsa testării pacienților. Pe de altă parte, dacă pacienții au fost testați, iar rezultatele au fost comunicate după o perioadă care poate fi de câteva ore sau de câteva zile, cadrele medicale în exercitarea atribuțiilor specifice, se află în situația de a fi intrat în contact cu pacientul despre care nu pot avea suficiente informații, un motiv în plus pentru luarea unor măsuri de protecție pentru a evita alte infectări.

Tocmai prin prisma faptului că la nivel național sunt prevăzute măsuri prin care trebuie să tratăm cu precauție orice persoană cu care intrăm în contact, atât ca simpli cetățeni, dar mai ales ca medici, este inadmisibil să recomanzi refolosirea unui echipament care nu a fost contaminat. Cine și cum stabilește că acest echipament nu a fost contaminat în condițiile în care nu există testări pentru toți pacienții!?!? Cine poate asigura un cadru medical că nu a acordat îngrijiri tocmai unui pacient infectat, dar asimptomatic?

Totodată, remarc cu îngrijorare lipsa de profesionalism a oamenilor în mâna cărora ne-am lăsat sănătatea și, implicit, viața, îngrijorare ce rezultă din exemplul de la finalul informării, referitor la posibilitatea curățării și reutilizării echipamentelor de protecție pornind de la faptul că la buletinele de știri au fost difuzate imagini în care apar cadre medicale purtând echipamente de protecție pe care se vede scris cu markerul  numele angajatului. Ce anume l-a determinat pe angajatul spitalului care a emis această informare să tragă concluzia că toate echipamentele se curăță și se reutilizează, pornind de la faptul că se poate scrie cu markerul pe ele, doar domnul în cauză ne poate spune.

Situația de la Arad ne poate îndreptăți să considerăm managementul defectuos care a făcut turul televiziunilor din România un adevărat pericol public despre care nimeni nu vrea să vorbească, nici măcar ministrul sănătății care la ultima vizită de lucru întreprinsă la Arad ne-a asigurat că lucrurile merg strună și cadrele medicale nu duc lipsă de nimic. Cu toate acestea, se pare că la Arad echipamentele sunt mai mult decât o problemă stringentă, la fel ca și organizarea tuturor spitalelor care ajung să împrăștie pacienții infectați cu coronavirus peste tot, în saloane cu pacienți diagnosticați cu alte afecțiuni.

Demn de subliniat este faptul că la Oradea cu 3,2 milioane de euro au fost cumpărate zeci de tone de echipamente de protecție din China, astfel încât necesarul să fie asigurat fără probleme în această perioadă, în timp ce la Arad cu aceiași bani au fost montate câteva paturi într-un expo.

Ceea ce este și mai grav este că informările de genul celei de mai sus au girul unor factori de decizie de la nivelul conducerii spitalelor și dacă niște oameni pe care îi consideram salvarea noastră, în felul acesta înțeleg să gestioneze o situație atât de gravă, se impune de urgență o anchetă căci nu ne mai putem permite să pierdem oameni dragi nouă din cauză că un manager pune interesele personale mai presus decât viața nostră sau, pur și simplu, nu poate recunoaște că se pricepe la management mai puțin decât administratorul unui SRL. Însă cum incompetența și servilismul au fost mult timp criterii de evaluare pentru numirea în funcții, ar trebui să ne întrebăm cui folosește toată această debandadă de la Arad, unde sunt echipamentele pentru care ministrul sănătății ne-a dat asigurări că vor exista sau cum sunt folosite fondurile alocate pentru gestionarea acestei crize.

Și dacă tot vorbeam despre pierderea vieților omenești, pe 19.04.2020 a încetat din viața infirmiera Meszaros Mihaela care a contactat coronavirusul în spital și a fost internată din data de 29.03.2020 la secția TBC.

Dumnezeu să o odihnească și sincere condoleanțe familiei.

Cerem public lămuriri managerilor spitalelor din Arad cu privire la situaţia echipamentelor de protecţie şi totodată, mai mult decât oricând, ministrul sănătăţii ar trebui să prezinte şi un rezultat al anchetelor despre care a spus că sunt în curs. Aradul aşteaptă răspunsuri și acțiuni concrete acum, nu peste luni, ani sau decenii!

Ciprian DEMETER (cotidianul.ro)