Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad în parteneriat cu Primăria Orașului Pecica, în calitate de promotor de proiect și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica au câștigat împreună proiectul “Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica”, cod PN1069, depus la Apelul nr. 1 ”Creșterea incluziunii și abilitarea romilor” – Runda 2, organizat în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat din fonduri provenite de la Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și Guvernul României.
Valoarea totală a proiectului este de 4.853.595,68 lei, din care, suma alocată DGASPC Arad este de 543.952,50 lei.
Obiectivul general urmărit în cadrul proiectului este creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica prin dezvoltarea de servicii sociale, educaționale, de ocupare, pentru sănătate, de abilitare și derularea unei campanii de conștientizare antidiscriminare.
„Suntem bucuroși să fim implicați alături de partenerii noștri în implementarea acestui proiect pentru că suntem convinși că, în comunitățile cu pondere ridicată a populației vulnerabile de etnie romă, înființarea de noi servicii și creșterea accesului și participării la educație și alte servicii suport a acestei populații, este exact soluția de care este nevoie pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții în astfel de comunități, aflate în risc de marginzalizare socială” precizează Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
Perioada de implementare a proiectului este de 22 de luni, având ca termen estimat de finalizare sfârșitul anului 2024.
„Ca urmare a implementării proiectului vom construi la Pecica un centru de zi, de fapt o clădire multifuncțională, pentru consiliere şi sprijin, în curtea Școlii Primare nr. 1 Cocota, o investiție în beneficiul întregii comunități pecicane. Suntem bucuroși că împreună cu partenerii noștri ne vom dedica oferirii de servicii recreativ-sportive, educaționale, de ocupare și pentru sănătate pentru beneficiarii din grupul țintă.
Pe lângă diferitele activitățile cu cei mici, vor fi organizate programe de dezvoltare a abilităților parentale, de management și gestionare a propriilor resurse pentru familiile acestora. Totodată, vom pune accent și pe cultură, tradițiile, obiceiurile și modul de viață, inclusiv ocupațiile tradiționale ale comunității rome din orașul Pecica. Copiii și tinerii vor putea face mișcare pe noul teren multifuncțional (fotbal, baschet, volei și tenis de câmp), urmând să fie organizate competiții sportive și diferite excursii în cadrul proiectului” declară Petru Antal, primarul orașului Pecica.
În grupul țintă sunt incluse în total un număr de 1.906 persoane din comunitate, din care 1.335 sunt persoane de etnie romă.
Proiectul propune abordări inovatoare prin modul de lucru în rețea între cei 3 parteneri din sfera publică și privată, vizând dezvoltarea capacităților individuale ale persoanelor de etnie romă, elaborarea și utilizarea de instrumente care vor fi modele de bune practică la nivel național, dezvoltarea resurselor umane pe termen lung, având și o parte importantă destinată acțiunilor antidiscriminare.